Politička nepca: Ko mrzi cveklu, a ko je lud za ementalerom?

Ronald Regan na stolu u kancelariji je uvijek imao zdjelicu s bombonama a to je objasnio ovako: 'Puno možete saznati o nečijem karakteru ako uzima samo jednu boju bombona ili ako hvata punu šaku.'

Zanimljivosti 25.07.2014 | 11:56
Politička nepca: Ko mrzi cveklu, a ko je lud za ementalerom?

Ako kraljica Elizabeta II dolazi na večeru, na stolu ne smije biti ništa što dolazi iz mora, a pred američkog predsjednika Baraka Obamu ne treba staviti nikakvo povrće koje je crvene boje jer ga čovjek naprosto ne može smisliti.
O tome koja je najdraža hrana, a koja najmrža svjetskim državnicima, sadašnjima i bivšima, poznatima i bogatima, priču je objavio Daily Mirror.

KRALJICA ELIZABETA - Njeno visočanstvo mrzi na tanjiru sve što dolazi iz mora, osim školjki. No, zato je veliki ljubitelj džemova – bijeli hljeb, maslac i džem, to je njeno najdraže jelo.

BARAK OBAMA - Dajte američkom predsjedniku hot dog i srećan je k’o malo dijete. No, nećete se dobro provesti ako pred njega stavite cveklu jer, predsjednik, naime ne može smisliti crveno povrće. Njegova supruga, Mišel prekrižila je veiklu s liste namirnica koje smiju u Bijelu kuću.

DŽORDŽ V. BUŠ - Toliko mrzi brokulu, da ju je takođe zabranio u Bijeloj kući i Američkim vazdušnim snagama. 'Mrzim brokulu još otkad me majka tjerala da je jedem kad sam bio mali. Sada sam predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i ne želim više jesti brokulu!' kazao je tada 68-godišnji republikanski predsjednik.

KIM DŽONG-UN - Toliko voli sir ementaler da je poslao grupu svojih stručnjaka u francuski gradić Besankon kako bi studirali industrijsku proizvodnju i jednog dana ementaler proizvodili u Sjevernoj Koreji. Nije mu smetala činjenica da je sir – holandski.

NICOLAS SARKOZi - Brie, camembert, roquefort... Poznati francuski sirevi koji imaju bezbroj obožavatelja. No, bivši francuski predsjednik nije jedan od njih. Nicolas Sarkozi izbacio ih je s menija u Elizejskoj palati.

PAPA FRANJO - Poglavar katoličke crkve voli jednostavnu hranu, a prije nego što je postao Papa, sam je pripremao jela. I dalje se drži tradicionalne kuhinje franjevaca, a povremeno se počasti 'bagna caudom', seljačkim jelom napravljenim od pečene mrkve, celera i artičoka prelivenim sa bijelim lukom i maslinovim uljem.

PRINC ČARLS - Vrlo je izbirljiv, posebno kad je u pitanju doručak. Obavezno pije cijeđene sokove i jede svježe voće. No, princ Čarls ima zanimljivu opsesiju; na njegovom stolu nađe se bar šest vrsta meda.

VLADIMIR PUTIN - Ruski predsjednik boji se da bi ga neko želio otrovati pa ima čovjeka kojiproba hranu. Njegova je omiljena poslastica sladoled od pistacija.

SADAM HUSEIN - Okrutni i omraženi bivši irački diktator bio je slab na rižine pahuljice. S druge strane, nije podnosio slatki Froot Loops.

RONALD REGAN - Još jedan bivši američki predsjednik toliko je volio žele bombone da ih je na njegovoj inauguraciji 1981. posluženo čak 3,5 tone. Na stolu u kancelariji je uvijek imao zdjelicu s bombonama.

Komentari / 0

Ostavite komentar