Sumnjivo trošenje budžetskog novca

Postoji ogroman prostor za transparentniji način trošenja javnog novca. Sve institucije sistema su na potezu.Istakao je to u intervjuu za "Glas Srpske" glavni revizor Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego.

Bosna i Hercegovina 22.07.2014 | 08:55
Sumnjivo trošenje budžetskog novca

Da li se u BiH budžetski novac i dalje troši na nezakonit i netransparentan način i nakon što godinama ukazujete na manje-više iste nepravilnosti?

ŠEGO: "Može se reći da postoji blagi trend povećanja finansijske discipline, ali to nije ni izdaleka onako kako to očekuje javnost i kako bi zaista trebalo da bude. 

Mi to mjerimo kroz naše preporuke i izražena revizorska mišljenja. Za 2013. godinu je dato sedam mišljenja sa kvalifikacijom ili sa rezervom, a budžeti tih institucija u ukupnom budžetu institucija BiH čine 54,42 odsto.

Pored toga, 43 institucije imaju skrenutu pažnju na određene pojave i transakcije, a na njih otpada 34,29 odsto budžeta. Dali smo svega 22 pozitivna mišljenja, što znači da je čisto 7,48 odsto ukupnog budžeta institucija BiH.

Dakle, postoji ogroman prostor za transparentniji način trošenja javnog novca. Sve institucije sistema su na potezu, počev ponajprije od revidiranih institucija, Parlamenta, Savjeta ministara, Ministarstva finansija i trezora, Predsjedništva i organa za sprovođenje zakona."

Da li i u kojoj mjeri institucije sprovode preporuke revizora?

ŠEGO: "Institucije u prosjeku primjenjuju od 50 do 60 odsto preporuka. Postoje institucije gdje je taj procenat znatno niži, ali i one koje godinama dosljedno sprovode preporuke revizora. U svijetu je taj procenat veći od 90 odsto".

Koje su glavne zamjerke revizora, odnosno gdje su najveći propusti institucija kada je riječ o finansijskom poslovanju?

ŠEGO: "Prije svega je to slabost sistema internih kontrola koji bi preventivno otklonio ili u razumnoj mjeri spriječio propuste i nedostatke, prevare i korupciju. 

Zatim slijedi neadekvatno sprovođenje procedura javnih nabavki, realizacija potpisanih ugovora, neprimjereno ponašanje i šarolikost u visini raznih izdataka, te problemi sa ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

O pomenutim ugovorima smo radili i reviziju učinka i prilikom kontrole njihove transparentnosti i efekata tih ugovora utvrdili smo da uglavnom nedostaje određeni ton njihove svrhe. Dosta je široka lepeza propusta i nedostataka, što je u izvještajima detaljno opisano".

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

JovanBL

22.07.2014 09:39

Ja, ipak, mislim da je u BiH 100% budžetskih sredstava sumnjivo utrošeno! Kod nas je sve sumnjivo i bez pokrića!

ODGOVORITE
Name

justice

22.07.2014 11:51

Nije tu nista sumnjivo, zna se da je pokradeno.

ODGOVORITE
Name

MIRA

22.07.2014 14:08

NISTA SUMNJIVO -- SVE SU POKRALI.

ODGOVORITE
Name

Lija

22.07.2014 17:09

Nema sumljivog trošenja budžetskog novca u BiH. Svi lopovluci su transparentni.

ODGOVORITE
Name

Mia

22.07.2014 20:03

Odavno je poznato da se novac trosi na nezakonit i netransparentan nacin,a sta drugo ocekivati kad nam drzavu vode nodgovorna i bahata lica!

ODGOVORITE
Name

Simo

22.07.2014 21:49

Šta je tu sumnjivo? Zna se da su sve pare pokradene i nažalost još se kradu. Lopovi i vaše vrijeme polako otkucava.

ODGOVORITE