Glas za izlazak iz EU ako ne bude promjena

Novi britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond potvrdio je danas da će glasati za izlazak Britanije iz EU, ukoliko London ne bude mogao da vrati određena ovlaštenja od Brisela.

Svijet 20.07.2014 | 18:23
Glas za izlazak iz EU ako ne bude promjena

Hamond je naglasio da očekuje da će se Britanija, ako ne bude promjene odnosa sa EU, o izlasku iz članstva Unije izjašnjavati na referendumu koji bi, prema obećanju britanskog premijera Dejvida Kamerona, trebao biti održan 2017. godine, u slučaju pobjede konzervativaca na izborima naredne godine.

"Nisam promijenio mišljenje. Ukoliko ne bude nikakve promjene načina na koji se rukovodi Evropom, niti promjene u balansu nadležnosti između članica i EU te rješenja izazova na koji način evrozona može da uspije i koegzistira sa ostalim članicama EU, onda to nije Evropa koja bi odgovarala Britaniji", istakao je Hamond.

Prema njegovim riječima, mora biti promjene i novih pregovora.

On navodi da je status kvo jednostavno neprihvatljiv i da nije u interesu Britanije.

Hamond smatra da mora biti povratka ovlaštenja članicama EU i da se nešto treba rješavati na evropskom nivou kada to bude "apsolutno neophodno".

Šef britanske diplomatije najavio je da će svojim evropskim kolegama reći da je bez promjena "poprilično siguran kakav će biti odgovor Britanaca na referendumu".

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Europa

22.07.2014 08:27

Ma izlazite svi ne treba vam to ionako ništa nije poboljšano,nastala samo veća neimaština i zafrkavate sirotinju postavljate neke zapadnjačke zakone da bi mogli ući u Evropu Šta će mi vaša Evropa ako ne mogu sam svoj zakon da postavim u svojoj državi.

ODGOVORITE