EU pooštrila sankcije Rusiji

Lideri EU dogovorili su se da pooštre sankcije Moskvi zbog krize sa Ukrajinom, uključujući i meru da budu kažnjene one ruske firme povezane sa aktvnostima kojima se destabilizuje Kijev.

Svijet 17.07.2014 | 07:52
EU pooštrila sankcije Rusiji

Na meti ovih mera naćiće se "pojedinci ili firme koje aktivno pružaju finansijsku podršku ili materijal Rusima koji donose odluke i odgovorni su za aneksiju Krima ili destabilizaciju istočne Ukrajine", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.

Na samitu 28 lidera EU dogovoreno je i da se suspenduju nove investicije u Rusiju Evropske razvojne banke i Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Oštrije mere imaju za cilj da prošire spisak ruskim kompanija blisko povezanih sa Kremljem, navodi AFP.

Sankcije EU protiv Rusije pooštrene su samo nekoliko sati nakon što su i SAD saopštile da pojačavaju mere i proširuju spisak sankcionisanih funkcionera i vodećih ruskih kompanija i banaka.

Agencije su javile da je ministarstvo finansija SAD saopštilo da su znatno proširene sankcije Rusiji zbog Ukrajine, obuhvatajući mere usmerene na rusku namensku industriju, energetske kompanije i finansijske institucije.

Tako su se na "crnoj listi" našle korporacija "Almaz-Antej" i koncern "Kalašnjikov", "Ižmaš", "Bazalt", "Uralvagonzavod", kompanije "Novatek", "Rosnjeft", "Vnješekonombank" (VEB) i "Gazprombank", "Feodosijska naftna kompanija", koncern radioelektronske tehnologije KRET, kompanija "Sazvezđe", prenele su ruske agencije.


Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragan

17.07.2014 06:30

Koga briga za sankcije EU kada Ruse podržava veliki igrač u svjetskoj politici, Baja iz Laktaša ;)

ODGOVORITE
Name

Saopcenje

17.07.2014 07:22

Vide ne mogu baji ništa pa se okrenuli na slabijeg.

ODGOVORITE
Name

Boo

17.07.2014 07:34

Sad će Putin da pukne kao balon kad ga stisnu ovi njegovi, ima da da i cijelu Rusiju samo ako Zapad bude htio.

ODGOVORITE
Name

Putin

17.07.2014 08:59

Puk'o kao kokica .

ODGOVORITE