Amelija Erhart preletjela svijet

Opremljena smartfonom, savremena Amelija Erhart ovog vikenda je ostvarila svoj san koji njena imenjakinja nikada nije ispunila.

Zanimljivosti 14.07.2014 | 14:26
Amelija Erhart preletjela svijet

Erhart (31), koja je i dobila ime po prvoj ženi avijatičarki, nije u srodstvu sa njom, ali ju je ime koje je dobila na rođenju vodilo kao inspiracija još od detinjstva.

Ona je pošla na put oko sveta iz Denvera 25. juna, a vratila se u subotu kao najmlađa žena koja je obišla planetu pilotirajući avionom sa jednim motorom.

"Osećam da je to deo mene. Da sam rođena da to učinim. Evo, sad sam to i postigla – obletela sam svet", rekla je Erhart za NBC.

Ona je svoju ekskurziju nazvala "Projektom Amelije Erhart" i snimala svoj napredak koji je delila na društvenim mrežama.

Erhart je takođe predsednica fondacije Fly With Amelia, koja nudi mogućnosti obrazovanja žena zainteresovanih za avijaciju.

Njeno putovanje je u odnosu na ono u koje se bez povratka otisnula "prva" Amelija Erhart imalo daleko naprednije sisteme komunikacije.

Mlađoj Erhartovoj trebalo je oko godinu dana da isplanira svoje putovanje, dobije potrebne vize, nabavi gorivo, odredi rute, obavi imunizaciju i slično.

Takođe, morala je da vežba, pa je ranije ove godine letela od Švajcarske do Kolorada.

Na dan kad je poletela, Amelija je poslala poljubac znatiželjnicima okupljenim u Denveru, pošla na put oko sveta do Oklanda u Kaliforniji, grada iz kog je njena ambiciozna imenjakinja pošla u fatalnu avanturu.

U kabini je bila sa prijateljem i kopilotom Šejnom Džordanom.

Njihova 17-dnevna odiseja vodila je Erhartovu kroz 17 gradova i 14 zemalja, gde je fotografisala izlaske sunca.

Preletela je Pacifik i Haulandovo ostrvo, mesto koje se povezuje sa smrću njene prethodnice 1937.

"Tresla sam se dok sam preletala to ostrvo. Pokušavala sam da snimim taj trenutak i kada sam konačno uspela i pogledala dole, osećala sam se kao da smo je (Ameliju Erhart) doveli kući", rekla je Amelija.

"Prva" Amelija Meri Erhart bila je prva žena koja je preletela Atlantski okean. Prvi put je to učinila između 17. i 18. juna 1928. sa pilotom Vilmerom Šulcom kao putnik, a drugi put između 20. i 21. maja 1932. kao pilot. Jula 1935. sama je preletela 3.860 kilometara između Havaja i Kalifornije za 18. sati i 16 minuta.Poginula je u oblasti Pacifika dok je pokušavala da obleti svet.

Komentari / 0

Ostavite komentar