Амелија Ерхарт прелетјела свијет

Опремљена смартфоном, савремена Амелија Ерхарт овог викенда је остварила свој сан који њена имењакиња никада није испунила.

Занимљивости 14.07.2014 | 14:26
Амелија Ерхарт прелетјела свијет

Ерхарт (31), која је и добила име по првој жени авијатичарки, није у сродству са њом, али ју је име које је добила на рођењу водило као инспирација још од детињства.

Она је пошла на пут око света из Денвера 25. јуна, а вратила се у суботу као најмлађа жена која је обишла планету пилотирајући авионом са једним мотором.

"Осећам да је то део мене. Да сам рођена да то учиним. Ево, сад сам то и постигла – облетела сам свет", рекла је Ерхарт за НБЦ.

Она је своју екскурзију назвала "Пројектом Амелије Ерхарт" и снимала свој напредак који је делила на друштвеним мрежама.

Ерхарт је такође председница фондације Флy Wитх Амелиа, која нуди могућности образовања жена заинтересованих за авијацију.

Њено путовање је у односу на оно у које се без повратка отиснула "прва" Амелија Ерхарт имало далеко напредније системе комуникације.

Млађој Ерхартовој требало је око годину дана да испланира своје путовање, добије потребне визе, набави гориво, одреди руте, обави имунизацију и слично.

Такође, морала је да вежба, па је раније ове године летела од Швајцарске до Колорада.

На дан кад је полетела, Амелија је послала пољубац знатижељницима окупљеним у Денверу, пошла на пут око света до Окланда у Калифорнији, града из ког је њена амбициозна имењакиња пошла у фаталну авантуру.

У кабини је била са пријатељем и копилотом Шејном Џорданом.

Њихова 17-дневна одисеја водила је Ерхартову кроз 17 градова и 14 земаља, где је фотографисала изласке сунца.

Прелетела је Пацифик и Хауландово острво, место које се повезује са смрћу њене претходнице 1937.

"Тресла сам се док сам прелетала то острво. Покушавала сам да снимим тај тренутак и када сам коначно успела и погледала доле, осећала сам се као да смо је (Амелију Ерхарт) довели кући", рекла је Амелија.

"Прва" Амелија Мери Ерхарт била је прва жена која је прелетела Атлантски океан. Први пут је то учинила између 17. и 18. јуна 1928. са пилотом Вилмером Шулцом као путник, а други пут између 20. и 21. маја 1932. као пилот. Јула 1935. сама је прелетела 3.860 километара између Хаваја и Калифорније за 18. сати и 16 минута.Погинула је у области Пацифика док је покушавала да облети свет.

Коментари / 0

Оставите коментар