Japanci su za Nobela!

Aktivisti za građanska prava pokrenuli su kampanju da ceo japanski narod bude kandidat za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, sa obrazloženjem da Japan 70 godina nije ratovao.

Zanimljivosti 12.07.2014 | 14:25
Japanci su za Nobela!

Organizatori kampanje, koji su za jedan dan prikupili 150.000 potpisa, ocenjuju da je moguće da japanski narod bude kandidat za prestižnu nagradu.„Iako šanse ostaju minimalne, poruka je važna“, kaže inicijator kampanje 37-godišnji Naoko Takasu.

„Došao sam na ideju kada sam gledao televizijski prenos dodele Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji“, objašnjava Takasu i dodaje da zahvaljujući članku devetog japanskog ustava, Japan nije bio u ratu skoro 70 godina.

Međutim, japanska vladajuća koalicija odobrila je 1. jula plan kojim se dozvoljava veća upotreba vojne sile, što je toj zemlji uskraćeno posle poraza u Drugom svetskom ratu.

U jednoj od najvećih promena politike bezbednosti Japana od polovine 20. veka, vladajuća koalicija je odobrila vojno učešće u odbrani drugih zemalja, odnosno u takozvanoj „kolektivnoj samoodbrani“.

Laureati Nobelove nagrade za mir biće poznati u oktobru.

Komentari / 0

Ostavite komentar