Obilježena godišnjica rođenja Nikole Tesle

U Starom dvoru večeras je organizovan prijem povodom rođenja Nikole Tesle, a domaćin manifestacije bio je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Maladenović.

Srbija 10.07.2014 | 23:03
Obilježena godišnjica rođenja Nikole Tesle

Mladenović je, kako je saopšteno iz Gradske uprave, podsetio da je Tesla posetio zdanje Starog dvora, tokom jedinog boravka u Beogradu, u junu 1892. godine, a ugostio ga je tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović.

"Danas, 122 godine kasnije i 158 godina od njegovog rođenja, na istom mestu slavimo Nikolu Teslu kao najvećeg naučnika i najzaslužnijeg Srbina u naučnoj istoriji našeg naroda, ali i u istoriji čovečanstva", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd će uvek podržavati manifestacije kao što je "Tesla dan", jer je značajno da se čuva sećanje na velike umove i njihova dela.

Mladenović je najavio da će od 2015. godine manifestacija prerasti u jednonedeljno dešavanje, dok će 2016. godine, kada će biti obeleženo 160 godina od Teslinog rođenja, ceo jul biti u znaku velikog naučnika.

Beograd se, rekao je Mladenović, tako vraća na kulturnu mapu sveta, a manifestacije posvehene Tesli tome na najbolji način doprinose.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hostorija

14.07.2014 03:59

Takve stvari trebaju da se razvijaju u Historiji a ne ratovi da nam prave mržnju I ratove iz generacije u generaciju . Svako Hvala Tesli

ODGOVORITE