Ovo su igrači čiji transferi će prodrmati Evropu ovog leta

Iako su mnogi poslovi okarakterisani kao završeni, još nema potvrde nijednog od danima najavljivanih velikih transfera. Ipak, dovoljan je samo jedan da izazove lančanu reakciju.

Fudbal 07.07.2014 | 18:21
Ovo su igrači čiji transferi će prodrmati Evropu ovog leta

Prelazni rok u Evropi je i dalje u senci Mundijala. Ovih dana mediji barataju jakim informacijama, velikim imenima i visokim sumama, ali zapravo nijedan najavljeni transfer nije zvanično realizovan.

Luis Suarez, Aleksis Sančez, Alvaro Morata, Anhel di Marija, Arturo Vidal, Toni Kros su samo neka od imena koja čekaju kraj svetskog prvenstva da saznaju svoju klupsku sudbinu. Mnogi od njih se nalaze pred odlascima iz svojih aktuelnih klubova, ali cela situacija na fudbalskoj pijaci je prilično zamršena i komplikovana. Kao da se čeka jedan megatransfer koji bi odblokirao celu pijacu i izazvao domino efekat.

Najbliži transferu je Toni Kros. On je i sam priznao da je doneo odluku, a španska Marka piše da je Real sve završio sa Bajernom oko dovođenja nemačkog veziste. Visina transfera će iznositi 25.00.000 evra. Iako Kros može vredi i više, Bavarci nisu mogli da izboksuju veće obeštećenje iz prostog razlog što Kros ima još samo godinu dana ugovora sa njima. Kros je sa Realom dogovorio petogodišnju saradnju vrednu pet miliona evra po sezoni. Ranije je odbio ponudu Čelsija tešku čak osam miliona evra godišnje jer je želeo u Real.

Iako je do pre nekoliko dana izgledalo kao izvesno da će Krosov transfer značiti i odlazak Samija Kedire, danas Španci otkrivaju da se situacija promenila. Ančeloti želi da zadrži Kediru i traži od kluba da mu produži ugovor koji ističe sledećeg leta. Kedira ima i ponudu Arsenala... U slučaju da Nemac pristane na ostanak u Madridu, Ančeloti će u veznom redu sledeće sezone računati na Alonsa, Modrića, Krosa i Kediru. Primetno je da na spisku nezamenjivih nema Anhela di Marije, Iljaramendija i Kazemira. Sudbina trilinga je neizvesna. Pogotovo Di Marije koji želi novi i znatno bogatiji ugovor od aktuelnog. Ukoliko ga ne dobije, verovatno će napustiti Real. PSŽ i Mančester Junajted su najozbiljniji kandidati za njegovo dovođenje. Oni bi bili spremni da plate 60.000.000 evra za Argentinca, dok Real traži deset miliona više. Monako i Arsenal su takođe zainteresovani, ali ne žele da daju tolike pare. U slučaju da Real pristane na ponude PSŽ ili Junajteda, uloženi novac bi iskoristio za dovođenje Perezove velike želje Hamesa Rodrigeza.

Takođe, Real je ovih dana zauzet i određivanjem sudbine Alvara Morate. Mladi napadač želi da napusti klub, ima ponudu Juventusa, ali Real zateže oko cene. Italijani već imaju dogovor sa Moratom i njegovim agentom Huanom Lopezom. Međutim, Juve nudi maksimalno 15.000.000 evra, Real traži duplo više.

Morata je od Juventusovog plana B, postao glavna meta u prelaznom roku. Sve je izvesnije da Stara dama neće uspeti da realizuje plan A i dovede Aleksisa Sančeza iako je i sa njim imala dogovor. Opet je problem obeštećenje. Barsa je tražila 40.000.000 evra, Juve nudio samo 25 i izgleda da od sporazuma nema ništa. Arsenal je spreman da plati pomenutih 40.000.000 i već je dostavio ponudu Kataloncima, tako da je transfer blizu realizacije ako Juve ne napravi neki čudesan manevar. Jedina šansa mu je da Stara dama pristane na prodaju Artura Vidala u Mančester Junajted i zaradi novac kojim bi ispratio zahteve Barse.

Barselona mora što pre da završi posao oko Sančeza i posveti se dovođenju Luisa Suareza. Pojedini španski mediji su već bili objavili da je posao završen za 79.000.000 evra, ali iz Katalonije danas stižu informacije da posao nije gotov. Liverpul neće odstupiti ni za pedalj od svojih zahteva. Okupna klauzula za engleske klubove je 80.000.000 funti (sto miliona evra), a za klubove van Ostrva iznosi 75.000.000 funti što je oko 84.000.000 evra. Dakle, Barsa će morati da pojača ponudu ako želi da Suareza pridruži Mesiju i kompaniji. Idealan scenario za Katalonce je bio da Sančez ode kao deo transfera u suprotnom pravcu, ni Liverpul nije imao ništa protiv, ali je Čileanac poručio da nikako ne želi na Enfild.

Mnogo je opcija, situacija je komplikovana i čini se mnogi transferi zavise jedni od drugih i da se čeka lančana reakcija. Samo je pitanje ko će prvi da razbije kasu i posegne rukom u džep. Zbog Mundijala, klubovi kasne sa poslovima na fudbalskoj pijaci, a s obzirom da je početak priprema blizu, verovatno je da nas očekuje leto bombastičnih transfera.

Komentari / 0

Ostavite komentar