Legenda dana: Paolo Maldini

Učestvovao je na četiri Svetska prvenstva. Na tri je nosio kapitensku traku, a ukupno ju je u dresu Italije imao na ruci čak 74 puta. Reprezentacija Italije nije mogla da se zamisli bez njega u periodu od 1988. do 2002. godine. I pored svega legendarni Paolo Maldini nikada nije stigao do titule svetskog šampiona, ali je teško zamisliti priče o mundijalskim legendama bez njega.

Fudbal 07.07.2014 | 12:41
Legenda dana: Paolo Maldini

Maldinijeva impresivna fudbalska karijera trajala je neverovatne 24 godine. Debitovao je za Milan u vreme kada su se tek rodile neke od najvećih zvezda današnjice poput Kristijana Ronalda.

Nema Italijana koji ne poštuje sve ono što je Maldini postigao, bez obzira na to da li je navijač roso-nera ili ne. Koliko su ga svi voleli i divili mu se najbolje se vidi po predlogu ujedinjenih italijanskih navijača da se utakmice poslednjeg kola Serije A u sezoni 2008/09 prekinu na pet minuta u trenutku kada Maldini bude izlazio sa terena.

Neće se otkriti topla voda sa činjenicom da je Paolo Maldini celu karijeru proveo u Milanu. Za roso-nere je odigrao 647 utakmica postigavši 29 golova. Sa timom je osvojio pet titula prvaka Evrope i sedam naslova šampiona Italije. Zanimljivo je da je karijeru započeo kao vezni igrač, ponekad i polušpic, ali su ga treneri zbog mirnoće i odličnog rezonovanja na terenu ipak prebacili u odbranu.

Koliko je veliki trag ostavio u Milanu najbolje govori podatak da je dres sa brojem tri koji je nosio povučen, a pravo da ga nose imaće samo njegovi sinovi, ukoliko naravno budu došli do prvog tima.

Maldini je doživeo bezbroj pobeda i poraza, tako da mu je oduvek bilo najteže pitanje, šta će mu ostati u posebno jakom sećanju. Međutim, poslednje tri godine opredeljuje se za poraz u finalu Lige šampiona protiv Liverpula u Istanbulu. Kaže da je posle 3:0 govorio igračima da se ne opuštaju jer je imao osećaj da će kola krenuti nizbrdo. A Paolo je uvek imao dobar osećaj...

U poslednjoj liniji odbrane Milana i reprezentacije Italije, Maldini je igrao sa nekoliko vrhunskih fudbalera, a naglašava da mu je u najlepšem sećanju ostalo komandovanje bedema pred golmanom sa Tasotijem, Kostakurtom i Barezijem.

U mladu reprezentaciju ga je pozvao selektor i otac Ćesare Maldini 1986. godine. Za dve godine igranja za mlade "azure" bio je 12 puta kapiten, a postigao je pet golova.

Za seniore je debitovao u utakmici protiv Jugoslavije 31.marta 1988. godine, u utakmici koja je završena rezultatom 1:1. Prvi gol za reprezentaciju, postigao je 1993. u prijateljskom meču sa Meksikom. Kao kapiten je predvodio Italiju na SP 1994. kada su u finalu izgubili od Brazila na penale. I pored toga se našao u najboljem timu turnira.

Naredne četiri godine, neće mu ostati u lepom sećanju, budući da je Italija 1996. ispala u grupnoj fazi na Evropskom prvenstvu, a zatim je na Mundijalu u Francuskoj eliminisana u četvrtfinalu. Ipak, 2000. je dospeo u finale EP, ali je Francuska osvojila titulu.

Poraz u osmini finala Mundijala u Japanu i Koreji 2002. toliko ga je zaboleo da je brzo odlučio da se povuče iz reprezentacije, uprkos nagovaranju saigrača da ostane u njoj "još malo".

U februaru 2009. selektor Marčelo Lipi želeo je da organizuje prijateljsku utakmicu sa Severnom Irskom Maldiniju u čast, međutim, sjajni fudbaler je odlučio da ona protekne bez njega. Kao razlog naveo je to što meč sa Ircima ne spada pod zvanične i ljubazno se zahvalio na pozivu.

Po povlačenju iz fudbala, sadašnji menadžer Čelsija Karlo Anćeloti ponudio mu je mesto pomoćnika, ali je i tu ponudu odbio jer, jednostavno, ne želi da se bavi trenerskim poslom. Oženjen je Adrijanom Fosom iz Venecuele, bivšim foto-modelom, sa kojom ima dva sina, Kristijana i Danijela. Obojica su trenutno u juniorskom pogonu Milana.

Komentari / 0

Ostavite komentar