SP: Panceri na Trikolore

Svetsko prventsvo u Brazilu polako ulazi u samu završnicu, a posle tri dana pauze na programu su prvi mečevi četvrtine finala.

Fudbal 04.07.2014 | 11:24
SP: Panceri na Trikolore

Program otvara duel u Rio de Žaneiru od 18 časova, gde nas očekuje derbi Evrope između Francuske i Nemačke.

Četiri sata kasnije, na stadionu Kastelao u Fortalezi, igra se veliki derbi Južne Amerike. Domaćin Brazil će pokušati da nastavi poteru za šestom titulom prvaka sveta protiv sjajne Kolumbije, predvođene Hamesom Rodrigesom.

U subotu su na programu dva preostala duela četvrine finala.

U dnevnom terminu sastaju se Argentina i Belgija, dok ovu rundu takmičenja zatvara susret između Holandije i Kostarike.

Prvi duel dana doneče nam 26. međusobni duel između 'Galskih petlova' i 'Pancera. Francuzi imaju tri trijumfa više (11), šest susreta završeno je bez pobednika, dok je gol razlika na strani Nemaca (42:41).

Međutim, selektor 'Trikolora' Didije Dešan uopšte ne pridodaje značaja statistici.

"Nema nikakve svrhe da pričam igračima o tim mečevima, nisu bili rođeni tada i to ne treba ni da ih zanima. MI imamo samopouzadanja da se suprotstavimo Nemcima, ali ne smemo dozvoliti da se to pretvori u aroganciju. Igrači imaju pravo da sanjaju , ali ja sam realan – sanjati se sme, ali u petak igramo sa Nemcima", jasan je Dešan.

Igrači dveju selekcija se odlično poznaju, a golman reprezentacije Francuske Igo Loris pohvalio je Manuela Nojera, svog kolegu na golu selekcije Nemačke.

Napadač 'Trikolora' Karim Benzema otkrio je ritual kroz koji prolazi pred svaki duel.

"Svaki put, desetak minuta pre početka utakmice, stavim slušalice i slušam sure. To je Alahov govor, plemeniti Kuran. Uveg ga slušam pred izlazak na teren jer mi donosi duševni mir", rekao je Benzema.

I selektor Nemaca Joakim Lev gaji veliko poštovanje prema protivniku, svestan jačine rivala, kog je njegova selekcija pobedila samo jednom u prethodnih sedam duela (pet poraza). Ipak, nije sve tako crno, kada je u pitanju tradicija, za Nemce.

'Panceri' imaju bolji skor tamo gde je to najbitniji – na završnicama Mundijala. Dva puta su bili bolji u polufinalima (1982, 1990), dok su Francuzi slavili davne 1958.

"Opametila nas je utakmica protiv Alžira. Dešava se da odigrate takav meč, ne možete uvek da igrate fantastično. ali definitivno moramo mnogo bolje ako želimo dalje", rekao je Lev i ponovo odgovorio novinarima na kritike vezane za Filipa Lama, koji igra u veznom redu a ne na beku. "Tako sam odlučio, to je samo moja odluka i tako će ostati do kraja", kategoričan je Nemac.

Da Nemačka mora da se popravi smatra i legendarni Andreas Breme, dok je Franc Bekenbauer upozorio Manuela Nojera da ne sme da napušta šesnaesterac tokom meča sa Francuskom.

Krilni napadač Anrde Širle istakao je da njegova reprezentacija, i pored problema sa virusom, može da osvoji titulu šampiona sveta uprkos velikoj dozi pritiska na tim.

Komentari / 0

Ostavite komentar