WB: U finalu dama Kvitova - Bušar!

Češka teniserka Petra Kvitova plasirala se u finale Vimbldona, pošto je savladala zemljakinju Lucije Šafarovu sa 7:6 (8-6), 6:1. Kanadska teniserka Eženi Bušar plasirala se u svoje prvo Gren slem finale, pošto je savladala Simonu Halep iz Rumunije sa 7:6 (7-5), 6:2.

Tenis 04.07.2014 | 06:45
WB: U finalu dama Kvitova - Bušar!

Kvitova će se tako boriti za svoju drugu Gren slem titulu, a prvu je osvojila takođe na terenima Ol Ingland Klaba, kada je 2011. u finalu dobila Mariju Šarapovu.

Duel Kvitove i Šafarove bio je prvo Gren slem polufinale između dve levoruke teniserke još od Vimbldona 1992. godine, kada su se sastale Monika Seleš i Martina Navratilova.

Šafarova je igrala svoje prvo GS polufinale u karijeri, ali nije bila nervozna – iako je u prvom gemu dopustila rivalki brejk, uzvratila je istom merom u četvrtom, a do kraja seta nije bilo nijedne brejk šanse.

Usledio je taj brejk u kojem su odlučivale nijanse, a Kvitova je bila staloženija i realizovala je drugu set loptu i slavila sa 8-6. To je prelomilo meč, Kvitova je u drugom setu još bolje servirala i razbila je sunarodnicu za plasman u finale.

Petra je meč završila sa 24 vinera i 13 neiznuđenih grešaka, dok je Šafarova imala 18 direktnih poena i 7 grešaka.

Posle plasmana u polufinale na Australijan openu i Rolan Garosu, Bušar je preskočila i tu stepenicu, a za prvu Gren slem titulu boriće se sa šampionkom iz 2011. Petrom Kvitovom, koja je dobila Lucije Šafarovu.

Meč Bušar i Halepove bio je sličan prvom polufinalu – neizvestan taj brejk prvog seta, a onda dominacija jedne teniserke. Kanađanka je prva stigla do brejka u trećem gemu, Simona je odmah napravila ribrejk, a do kraja seta Bušar je propustila još dve brejk lopte u osmom gemu. U taj brejku je Halepova vodila 4:2, ali je Bušar dobila četiri uzastopna poena i potom je realizovala drugu set loptu.

U drugom setu Bušar je povela sa 4:1, na 5:2 je Halep imala brejk loptu, ali nije uspela da učini meč zanimljivijim i Kanađanka je ostvarila za sada najveći uspeh u karijeri.

Bušar je do ovog meča imala skor 0-5 sa igračicama iz Top 5, ali sada je popravila taj učinak i postala je prva teniserka još od 1999. i Ameli Morezmo koja igra GS finale, a da nema bar dve WTA titule.

Komentari / 0

Ostavite komentar