Organizacija nestalih ljuta na vlast

Priča oko međunarodne biciklističke trke koju je organizovala francuska ambasada u BiH, a koju je u Istočnom Sarajevu otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović,ne stišava se. U sve je uvučena i Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Istočnog Sarajeva.

Republika Srpska 30.06.2014 | 21:14
Organizacija nestalih ljuta na vlast

Predstavnici porodica nestalih iz Istočnog Sarajeva smatraju da je nedopustivo to što gradonačelnik nije reagovao na izjavu Bakira Izetbegovića da grad Sarajevo ide ka ujedinjenju.

Gradonačlnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija ističe da Izetbegović ideju o ujedinjenju dva grada nije iznio na zvaničnoj ceremoniji otvaranja međunarodnog sportskog događaja već u izjavi novinarima.

,,Mene niko od tih novinara nije pitao za komentar te izjave'', kaže Samardžija i dodaje da ne zeli da ulazi u polemuku o toj temi,pogotovo ne sa porodicama nestalih i poginulih jer je to kategorija stanovništva koju izuzetno poštuje i cijeni.

,,Postavlja se pitanje mog navodnog učešća u prekrajanju statusa grada Istočno sarajevo.To su besmislice. Od gradonačelnika Istočnog Sarajeva, a ni od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ne zavisi ustavno uređenje. Podsjećam da je u Dejtonskom mirovnom sporazumu i u Ustavu Republike Srpske jasno definisan poseban status Istočnog Sarajeva i to niko ne može promijeniti'', ističe Samardžija.

Organizaciji porodica nestalih u osudi gradonačelnika Istočnog Sarajeva pridružio se i Savez slijepih i slabovidih lica.

Oni najavljuju i proteste pred gradskom Skupštinom jer im smeta i to što, po njihovim riječima,grad već 5 godina ne izdvaja sredstva iz budžeta za potrebe Saveza slijepih,dok neke druge,po njima manje važne organizacije dobijaju novac.

,,Dali su novac Moto klubu,žestokim momcima koji svakodnevno kruže našim gradom,i nekim plesnim klubovima, a Savezu slijepih i porodicama zarobljenih i nestalih nisu. Zar nisu važniji invalidi od njih?, pita potpredsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Jovica Mijatović.

,,Savez slijepih je republička institucija i oni su na republičkom budžetu'', odgovara gradonačelnik, ali dodaje da grad Istočno Sarajevo kroz budžetsku rezervu pomaže i članove Saveza slijepih,a puno su učinili i za porodice poginulih i nestalih.

,,Samo po osnovu otplate kredita na ime stambene izgradnje grad Istočno Sarajevo se odrekao 2,5 miliona maraka. Svake godine iz budžeta izdvajamo 150 hiljada maraka za porodice demobilisanih boraca, za porodice poginulih i za ratne vojne invalide. Gradska administracija pomaže koliko može. Znamo da to ni izbliza nije dovoljno jer puno je zatjeva i potreba za pomoć socijalno ugroženim kategorima stanovništva'', kaže gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pale

30.06.2014 20:21

Stasa, okani se tih ljudi. Zar ti nije malo sto si ih sve ove godine iskoristavao pa opet hoces preko Vranica da zloupotrebljavas? Dosta vas je vise.

ODGOVORITE
Name

Сотир Српско Сарајево

01.07.2014 11:04

Тужно је да се људи који су већ довољно пропатили користе за потребе снсд-а. Зашто не питају државу гдје је помоћ?

ODGOVORITE
Name

raso

01.07.2014 18:11

nije na vlast nego na gradonacelnika I.Sarajeva

ODGOVORITE