Crna Gora neće ući u NATO ni 2014.

Crna Gora i Gruzija ove godine neće biti pozvane da uđu u NATO, saopštio jutros generalni sekretar ove organizacije Anders Fog Rasmusen.

Svijet 25.06.2014 | 10:17
Crna Gora neće ući u NATO ni 2014.

"Sa Crnom Gorom ćemo početi intenzivne i usredsređene razgovore, a najkasnije do kraja 2015-e ćemo odlučiti da li da je pozovemo da uđe u savez", rekao je Rasmusen novinarima na početku drugog dana zasedanja ministarskog saveta NATO u Briselu.

Crna Gora se nadala da bi poziv za učlanjenje mogla da dobije već u septembru ove godine, na samitu NATO u Velsu.

Kada je reč o Gruziji, generalni sekretar je najavio da će umesto učlanjenja ovoj zemlji biti ponuđen "značajan paket" koji će joj pomoći da se približi NATO.

"Detaljni sadržaj tog paketa biće utvrdjen tokom sledećih nekoliko nedelja", rekao je on.

Diplomatski izvori u sedištu NATO kažu da zemlje članice nisu tokom jučerašnjeg dana postigle saglasnost u vezi sa učlanjenjem ovih zemalja, a da je glavni protivnik učlanjenja Gruzije bila Francuska, koja je zauzela stav da bi taj potez nepotrebno iritirao Rusiju.

Kada je reč o Crnoj Gori, prevladalo je mišljenje da su neophodne dalje reforme, pre svega na političkom planu i na polju vladavine prava.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxl

25.06.2014 08:42

Crna Gora neće ući u NATO ni 2014? "Đekna nije umrla, a kad će ne zna se"? Crna Gora nije ušla u NATO, a kad će ni to se ne zna?

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.06.2014 15:13

Što se Gruzije tiče to bi prelilo punu čašu. Što se tiče Crne Gore neće biti primljena jer njene sankcije nisu imale uticaja na Rusiju heh

ODGOVORITE