Црна Гора неће ући у НАТО ни 2014.

Црна Гора и Грузија ове године неће бити позване да уђу у НАТО, саопштио јутрос генерални секретар ове организације Андерс Фог Расмусен.

Свијет 25.06.2014 | 10:17
Црна Гора неће ући у НАТО ни 2014.

"Са Црном Гором ћемо почети интензивне и усредсређене разговоре, а најкасније до краја 2015-е ћемо одлучити да ли да је позовемо да уђе у савез", рекао је Расмусен новинарима на почетку другог дана заседања министарског савета НАТО у Бриселу.

Црна Гора се надала да би позив за учлањење могла да добије већ у септембру ове године, на самиту НАТО у Велсу.

Када је реч о Грузији, генерални секретар је најавио да ће уместо учлањења овој земљи бити понуђен "значајан пакет" који ће јој помоћи да се приближи НАТО.

"Детаљни садржај тог пакета биће утврдјен током следећих неколико недеља", рекао је он.

Дипломатски извори у седишту НАТО кажу да земље чланице нису током јучерашњег дана постигле сагласност у вези са учлањењем ових земаља, а да је главни противник учлањења Грузије била Француска, која је заузела став да би тај потез непотребно иритирао Русију.

Када је реч о Црној Гори, превладало је мишљење да су неопходне даље реформе, пре свега на политичком плану и на пољу владавине права.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

25.06.2014 08:42

Црна Гора неће ући у НАТО ни 2014? "Ђекна није умрла, а кад ће не зна се"? Црна Гора није ушла у НАТО, а кад ће ни то се не зна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.06.2014 15:13

Што се Грузије тиче то би прелило пуну чашу. Што се тиче Црне Горе неће бити примљена јер њене санкције нису имале утицаја на Русију хех

ОДГОВОРИТЕ