Najskuplji „ferari“ svih vremena?

Izuzetno redak model trkačkog „ferarija“, tačnije primerak koji je osvojio mnoge trke pedesetih godina 20. veka, sprema se da obori svetski rekord u svoti za koju će biti prodat jedan automobil iz Maranela! Procena je 12,5 miliona evra.

Zanimljivosti 24.06.2014 | 13:47
Najskuplji „ferari“ svih vremena?

„Ferari 375 plus“ bio je među najbržim i najjačim „zverima“ tog vremena, u prilog čemu govore šampionske titule iz Le Mana i Silverstona 1954. godine.Napravljene su samo četiri trkačke verzije ovog automobila, dok je jedan ulični model ručno sklopljen za belgijskog kralja, navodi Dejli mejl.

Crvenu furiju sa 4,9-litarskim V-12 motorom, sa 330 konja, koja je dostizala maksimalnu brzinu od 281 kilometar na sat, mogli su da „obuzdaju“ samo najbolji i najhrabriji vozači.Za njenu najpoznatiju pobedu – u trci „Karera Pan-Amerikana“ kroz Meksiko – zaslužan je italijanski as Umberto Maljoli.

Ova italijanska zvezda je stazu dugu 3.220 kilometara prevezla prosečnom brzinom od 172 km/h, dok je jednu petočasovnu etapu pred kraj trke, gotovo „preleteo“ – Maljoli je tada vozio prosečnom brzinom od čak 240 km/h. „Ferarija 375 plus“ su se toliko plašili na stazi da su mu u Francuskoj nadenuli nadimak "Le Monstre" ("čudovište").

U Velikoj Britaniji su ga zvali „strašni četiri-devet“.

Međutim, 1958. godine je već bio zastareo, pa ga je kupio američki kolekcionar automobila Karl Kliv za oko 15.000 evra (toliko bi to bilo danas).Bogati Amerikanac je planirao da zameni ogromni V-12 motor, ali je automobil pao u zaborav i ostao da stoji van Klivove kuće u Sinsinatiju.

Motor, njegov poklopac, doboš-kočnice, poklopac prtljažnika i vrata skinuti su sa šasije i držani u ambaru.Ostatak je stajao u šumovitoj zoni skoro 20 godina. Toliko ga „nisu voleli“ da je drvo počelo da raste iz praznog prostora za motor.

Bez znanja vlasnika, gospodina Kliva, automobil je premešten sa njegovog poseda 1989. godine, i prodat jednom Francuzu za oko 37.600 evra.

Kliv je prijavio da je ukraden, pa je zaplenjen u Belgiji, gde je „krenuo“ na izložbu.

Vlasti su zaključile da je prodaja bila obavljena „sa dobrim namerama“, pa je 1990. godine „pušten“ i prodat uvozniku „ferari“ automobila Žaku Svotersu, bliskom prijatelju Enca Ferarija.

Svoters je pristupio restauraciji legendarnog vozila rešen da mu vrati staru slavu – sa sve delovima koji su stajali u ambaru.

Danas ga prodaje Svotersova porodica, tri godine nakon njegove smrti.

Predviđa se da će dostići cenu od najmanje 12,5 miliona dolara, što će oboriti svetski rekord u prodaji jednog trkačkog „ferarija“ na aukcijama.

Filip Kantor, ekspert za motorna vozila iz aukcijske kuće „Bonam“, kaže: „Ovo je zaista poseban automobil. Trkački automobil koji je, prvo, redak, jer su napravljena svega četiri komada i jedan ulični. A drugo, ovo je jedini koji je ostao. Učestvovao je u nekoliko najvećih svetskih trka i vozili su ga neki od najboljih svetskih vozača“.

„Najvažnije je što ima originalni broj šasije, koji je neosporan – ne postoji drugi takav auto na svetu, i njegov identitet nikada nije doveden u pitanje. Devedesetih godina prošlog veka je predivno sređen. Otada je dva puta učestvovao u 'Le Man klasiku'.“

Aukcija će biti održana na „Gudvud festivalu brzine“ u Čičesteru, u Zapadnom Saseksu, 27. juna.

Komentari / 0

Ostavite komentar