Moskva: Porošenkov plan o primirju ultimatum

Najava prekida vatre ukrajinskog predsednika Petra Porošenka više liči na ultimatum jugoistoku Ukrajine, saopštila je pres služba Kremlja.

Svijet 21.06.2014 | 08:21
Moskva: Porošenkov plan o primirju ultimatum

 

U trenutnoj situaciji, ruska strana bi trebalo detaljno da analizira tekst takve odluke predsednika Ukrajine i proceduru njene primene, dodaje se u saopštenju, prenosi Itar-Taš.

Prva analiza, nažalost, pokazuje da to nije poziv na mir i pregovore već ultimatum miliciji na jugoistoku Ukrajine da položi oružje, saopštila je Moskva.

Ključni element nedostaje - a to je poziv na početak razgovora, dodaje se u saopštenju Kremlja.

Uz to, slučajno ili namerno najava prekida vatre Porošenka usledila je u trenutku napada na pogranični punkt na ruskoj teritoriji od ukrajinske strane u kojem je teško ranjen jedan ruski carinik, navodi Kremlj.

Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike, Valerij Bolotov, odbacio je takođe predlog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka o privremenom prekidu vatre i zatražio potpuno povlačenje ukrajinske vojske iz tog regiona.

Porošenko je objavio da će u najskorije vreme potpisati naredbu o privremenom jednostranom prekidu vatre ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

"Niko neće položiti oružje, sve do potpunog povlačenja vojske iz naše zemlje", naglasio je Bolotov.

Komentari / 0

Ostavite komentar