BiH i dalje rizična država

Bosna i Hercegovina je i dalje rizična zemlja u kojoj su sukobi mogući i u rangu je sa Zambijom, Haitijem, Argentinom, Čadom, Nepalom, Burundijem, Gruzijom, Liberijom i Katarom, navodi se u izvještaju Instituta za ekonomiju i mir /IEP/ sa sjedištem u Sidneju.

Bosna i Hercegovina 19.06.2014 | 10:24
BiH i dalje rizična država

U izvještaju koji obuhvata 162 zemlje, BiH je rangirana na 61. mjestu, Crna Gora 54, Srbija 52, a Hrvatska na 26.

U tekstu se ističe da je pogoršanje globalnog mira prošle godine uzrokovano terorističkim aktivnostima, sukobima, brojem izbjeglica i raseljenih.

Proteklih sedam godina bilježi se silazna putanja, u odnosu na trend od 60 godina nakon Drugog svjetskog rata kada je postojao trend rasta globalnog mira.

Najmirniji region svijeta i dalje je Evropa, dok je najmanje miran region Južne Azije.

Od 162 zemlje svijeta na posljednjem mjestu prema bezbjednosti je Sirija, dok je Island na prvom mjestu.

Kako se navodi u izvještaju, Evropa vodi svijet u smislu ukupnog nivoa mira, naročito sa skandinavskim zemljama, ali se napominje da su zapažena poboljšanja na Balkanu, području koje je tradicionalno bilo najviše turbulentno.

Prema Globalnom indeksu mira /GPI/ pogoršanje globalnog mira uticalo je i na ekonomski aspekt, i to u iznosu od 11,3 svjetskog društvenog bruto proizvoda ili 9,8 triliona američkih dolara.

Prilikom sastavljanja liste Globalnog indeksa mira vodi se računa o brojnim parametrima, među kojima su stepen kriminala, odnosi sa susjednim zemljama, teroristički napadi, broj samoubistava i atomsko naoružanje.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

xxl

19.06.2014 06:53

Ne mislim da je tako loša pozicija BiH po ovom pitanju!

ODGOVORITE
Name

tt

19.06.2014 07:05

Ne znam za tebe xxl ali mene je sramota sto sam u istoj korpi sa gore navedenim državama.

ODGOVORITE
Name

ZORO

19.06.2014 08:44

MENI JE RIZIČNA ZBOG LOŠEG STANDARDA GRAĐANA,A ŠTO SE TIČE OSTALE UGROŽENOSTI NE OSJETIM.ČINI MI SE DA JE BAJA NAJUGROŽENIJI JER STALNO TO PITANJE POTENCIRA PA BIH "ZAMOLIO" DA GA SLUČAJNO VIŠE KO NE DIRA.

ODGOVORITE