БиХ и даље ризична држава

Босна и Херцеговина је и даље ризична земља у којој су сукоби могући и у рангу је са Замбијом, Хаитијем, Аргентином, Чадом, Непалом, Бурундијем, Грузијом, Либеријом и Катаром, наводи се у извјештају Института за економију и мир /ИЕП/ са сједиштем у Сиднеју.

Босна и Херцеговина 19.06.2014 | 10:24
БиХ и даље ризична држава

У извјештају који обухвата 162 земље, БиХ је рангирана на 61. мјесту, Црна Гора 54, Србија 52, а Хрватска на 26.

У тексту се истиче да је погоршање глобалног мира прошле године узроковано терористичким активностима, сукобима, бројем избјеглица и расељених.

Протеклих седам година биљежи се силазна путања, у односу на тренд од 60 година након Другог свјетског рата када је постојао тренд раста глобалног мира.

Најмирнији регион свијета и даље је Европа, док је најмање миран регион Јужне Азије.

Од 162 земље свијета на посљедњем мјесту према безбједности је Сирија, док је Исланд на првом мјесту.

Како се наводи у извјештају, Европа води свијет у смислу укупног нивоа мира, нарочито са скандинавским земљама, али се напомиње да су запажена побољшања на Балкану, подручју које је традиционално било највише турбулентно.

Према Глобалном индексу мира /ГПИ/ погоршање глобалног мира утицало је и на економски аспект, и то у износу од 11,3 свјетског друштвеног бруто производа или 9,8 трилиона америчких долара.

Приликом састављања листе Глобалног индекса мира води се рачуна о бројним параметрима, међу којима су степен криминала, односи са сусједним земљама, терористички напади, број самоубистава и атомско наоружање.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xxл

19.06.2014 06:53

Не мислим да је тако лоша позиција БиХ по овом питању!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

19.06.2014 07:05

Не знам за тебе xxл али мене је срамота сто сам у истој корпи са горе наведеним државама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРО

19.06.2014 08:44

МЕНИ ЈЕ РИЗИЧНА ЗБОГ ЛОШЕГ СТАНДАРДА ГРАЂАНА,А ШТО СЕ ТИЧЕ ОСТАЛЕ УГРОЖЕНОСТИ НЕ ОСЈЕТИМ.ЧИНИ МИ СЕ ДА ЈЕ БАЈА НАЈУГРОЖЕНИЈИ ЈЕР СТАЛНО ТО ПИТАЊЕ ПОТЕНЦИРА ПА БИХ "ЗАМОЛИО" ДА ГА СЛУЧАЈНО ВИШЕ КО НЕ ДИРА.

ОДГОВОРИТЕ