Zdravi korijeni odnosa Srbija – Rusija

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenio je da odnosi Rusije i Srbije imaju "zdrave korene".

On je uoči dolaska šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Srbiju izjavio da se pored dosadašnjeg uspona privredne saradnje odnosi između dve zemlje mogu dodatno pospešiti. Čepurin je u intervjuu agenciji Beta rekao da je robna razmena izmedju dve zemlje prošle godine bila iznad dve milijarde dolara, ali da, istakao je, "van svake sumnje postoje velike mogućnost za dalje povećavanje".

Srbija 16.06.2014 | 11:16
Zdravi korijeni odnosa Srbija – Rusija

"Moram da kažem da naši odnosi imaju vrlo zdrave korene. To je kao kod ljudi, odnosi s čovekom kada se grade na dobar način, onda su obično i dalje dobri, a kada se odnosi teško uspostavljaju, onda ih je teško normalno realizovati kasnije", rekao je Čepurin.

Uoči dvodnevne posete ruskog ministra spoljnih poslova, Čepurin je rekao da će Sergej Lavrov sa srpskim državnim vrhom razgovarati o bilateralnim pitanjima, svetskim temama, o pitanjima od značaja za obe zemlje poput Kosova i Ukrajine, kao i prestojećem predsedavanju Srbije OEBS-u.

On je rekao da za odnose "jako veliki značaj" ima deklaracija o strateškom partnerstvu koju su pre godinu dana u Sočiju potpisali predsednici dve zemlje, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić, i koja je "konkretizovala temeljne pravce saradnje".

"Imamo privredne veze koje su razvijaju iz godinu u godinu. Postoji sporazum o slobodnoj trgovini. Prošle godine naša robna razmena se povećala za 15 odsto i prešla dve miljarde dolara. To je značajan iznos", rekao je Čepurin.

On je naveo da pored dobre saradnje u energetici i transportnoj infrastrukturi, postoji dobra perspektiva i u turizmu i poljoprivredi, ali da je glavna tačka saradnje gasovod Južni tok.

"Važan značaj za Srbiju van svake sumnje ima razvoj turizma. Prošle godine povećao se za 45 odsto broj ruskih turista u Srbiji. Mislim da će ove godine Rusija biti na prvom mestu po broju stranih turista u Srbiji", rekao je Čepurin.

On je naveo da se prošle godine poljoprivredni izvoz iz Srbije u Rusiju povećao za 65 odsto i istakao da postoje prognoze da taj izvoz s trenutnih 150-160 miliona dolara za par godina može dostići 300 miliona dolara.

"Glavna tačka, van svake sumnje, i za Rusiju i za čitav niz zemalja, jeste Južni tok", rekao je Čepurin, izražavajući uverenje da će taj projekat prema usaglašenim rokovima biti izgradjen do kraja.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovaće danas u dvodnevnu posetu Beogradu gde će sa srpskim zvaničnicima razmotriti sve aspekte bilateralnih odnosa i razgovarati o novim pravcima saradnje.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dočekaće Lavrova na aerodromu "Nikola Tesla". Dačić i Lavrov najpre će položiti vence na Groblju oslobodilaca Beograda i kod Spomenika sovjetskim vojnicima na Novom groblju.

Kako je najavljeno, Dačić i Lavrov će imati sastanak u utorak, kada će biti potpisan i Plan konsultacija između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije za period 2015-2016. godine.

Tokom posete Beogradu Lavrov će, kako je najavljeno u Moskvi, imati susrete sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

"Tokom posete biće detaljno razmotreni svi aspekti bilateralnih odnosa, procenjen tok realizacije postavljenih zadataka, odredjeni novi pravci saradnje", rekao je u Moskvi zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Takodje, vodiće se sadržajna diskusija i o medjunarodnim pitanjima, uključujući situaciju na Balkanu. Pažnja će posebno biti posvećena projektu "Južni tok", ali rekonstrukciji srpskih železnica uz pomoć ruskog kredita od 800 miliona dolara.

Lukaševič je podsetio da uspešno radi i rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, koji je svoje potencijale pokazao za vreme katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile Srbiju.

Ruski stručnjaci su evakuisali iz poplavljenih oblasti oko tri hiljade civila i dostavili više od 100 tona humanitarne pomoći, prenosi Itar-tas s.

Komentari / 0

Ostavite komentar