Članovi Vlade bez naknade u Fondu solidarnosti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će članovi Vlade u Upravnom odboru Fonda solidarnosti biti angažovani bez naknade.

Republika Srpska 15.06.2014 | 19:05
Članovi Vlade bez naknade u Fondu solidarnosti

Tokom skupštinske rasprave o prijedlogu zakona Vlade Republike Srpske za sanaciju štete od poplava, Cvijanovićeva je rekla da se nada da će Republika Srpska sa vlastima na nivou BiH doći do rješenja koji će biti apsolutno u funkciji potreba onih koji su ugroženi i oštećeni u poplavama.

"Priča o PDV-u, cijenama dokumenata i slično je priča za koju razumijemo da nije samo vezana za Republiku Srpsku. Možemo da iniciramo i već smo preduzeli određene korake kada je riječ o Upravi za indirektno oporezivanje, ali isto tako kada je riječ o zahtjevima za besplatne dokumente", pojasnila je Cvijanovićeva.

Komentarišući diskusije poslanika opozicije o smanjenju određenih stavki u budžetu rebalansom, premijer Srpske je rekla da će se Vlada baviti rebalansom budžeta. Koliko god smanjenje da se napravi, pa i veće od onog o kojem se govori, ona je istakla da to ne ispunjava ni dio potreba do kojih se u finansijskom smislu mora doći da bi bila sanirana šteta od poplava.

"To će se raditi, ali ne treba da upadamo u zabludu kako ćemo time nešto strašno dobro riješiti", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da nije u redu da se govori da sve ono što je potrebno za stočni fond i obnavljanje poljoprivrede može biti obezbijeđeno samo iz budžeta.

"Potrebno je da se taj jedan dio odnosi na Fond solidarnosti, jer ćemo imati povoljne aranžmane, pošto već imamo ponude određenih kreditora za obnovu stočnog fonda, za sjemena i drugo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Vlada Srpske bila opredijeljena da se izuzmu određena primanja od doprinosa solidarnosti i da je rađena gradacija, ali da su pravni stručnjaci upozorili da je to vrsta diskriminacije i
narušavanja principa jednakosti svih građana.

Komentarišući navode da nije dobro da se angažuju kreditna sredstva lokalnih zajednica za Fond solidarnosti, Cvijanovićeva je rekla da će osnova za intervencije u Fondu biti registar štete, što ne znači da će biti bilo kakvo opterećenje ili uzimanje nečega od lokalne zajednice.

"Registar štete će biti jedinstven i neće biti dupliranja, na osnovu čega ćemo znati gdje se šta angažuje, koja vrsta sredstava i koji je partner uključen u tu priču", pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da će se morati ići na reformisanje Robnih rezervi Republike Srpske koje će morati imati mjesto u sistemu koje bi trebaju da imaju.


Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

nećete dnevnice

15.06.2014 13:59

Šta kao odričete se naknade što ćete nama zakonskim porezom na porez, harač, uzet pare i što ste se u belim čizmicama vozali helikopterima iznad nas koji smo se poplavljeni gušili u vodi i smradu uginule stoke pa i ljudi koji su stradali. Nećete nam znači naplatit dnevnice što ste eto samo jednom morali doć u poplavljeno područje da pomilujete bikove u Velikoj Obarskoj i da se slikate sa Miškom-veterinarom a onda se helikopterom odvezete nazad u toplije krajeve. Šta je ovo jel' kod vas u SNSD-u nastupilo kolektivno ludilo pa vi pojma nemate šta izjavljujete kako koji dan sve ste bezobrazniji i bestidniji. Vama smo mi dali Republiku da sa njom upravljate pa vi niste komarce sposobni da popršćete,,

ODGOVORITE
Name

tambe

15.06.2014 14:27

Kakva demokratija Milokrad je opasniji od Staljina.

ODGOVORITE
Name

BL

15.06.2014 14:50

Sta ce im naknada kada ce uzimati procenat od svake firme koja bude radila bilo kakav posao koji bude finansiran iz ovih sredstava.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

15.06.2014 14:54

Jadni vi kako cete izdrzati???

ODGOVORITE
Name

xxl

15.06.2014 15:44

Zemlja u kojoj su toli porezi od poreza na dodatu vrijednost PDV 17% koji svako živ mora da plati, za svaku marku 17 pfeninga vama u vlasti, zatim porez na prihode 10%, porez na dobit 10%, porez u vidu penzisjko-invalidskog osiguranja 41,5%. Zatim carine, takse, i dr i dr.I sada i ovaj namet za poplave i klizišta? Zbog ovog najnovijeg nameta izgubit ćete vlast SNSD-ovci i to definitivno za narednih 8 godina najmanje nećete se više vratiti u vlast. Dotle mnogi ćete vidjeti kavez.

ODGOVORITE
Name

analiticar

15.06.2014 15:50

Pa najbolje bi bilo I to da vam se placa,a koliko posteno radite I ovaj fond ce te zloupotrijebiti...

ODGOVORITE
Name

justice

15.06.2014 15:59

Harač će vam samo donijeti poraz u oktobru, al ste toliko gladni da ne vidite dalje od nosa.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

15.06.2014 16:08

ŠTA BI HTJELA NESREĆO BOŽJA DA NAM UZMEŠ POREZ I DA TE MI NAGRADIMO ,UZMI PARE OD PDV-A GLUPAČO

ODGOVORITE
Name

zvornik

15.06.2014 17:15

Ajd' Zeljka ne sviraj :-)

ODGOVORITE
Name

ja žene

15.06.2014 19:34

E čuuj,bez naknada!!I plate vam treba uzeti jadna...

ODGOVORITE
Name

Nemanja

15.06.2014 20:51

Eto, najbolje da se clanstvo u odboru Fonda solidarnosti placa,pa da namjestite svoje poltrone,kako Vas nije stid izjaviti toliku glupost dosta ste para uzeli u raznoraznim odborima...

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

15.06.2014 21:03

VASKOVIĆ JE U PRAVU... OVA "HIMERA" NEMA GRANICA U GLUPOSTIMA I BEZOBRAZLUKU... OVO JE KRAJ... VRIJEME JE ZA ĆUTANJE... I MUZE SU UĆUTALE

ODGOVORITE
Name

вукоје

15.06.2014 22:01

Тачно ми их жао, поцркаће без накнаде.

ODGOVORITE
Name

Bilecanin

15.06.2014 23:46

Pa JELI ova žena normalna? Čuje li sebe sta govori ? Zar da plati ljude da kradu narod Jer taj fond je ČISTA krađa . A danas vidimo bolesnog čovjeka kome ne daju ni dušek a kamoli hranu . FOND - kome ?????

ODGOVORITE
Name

Mira

16.06.2014 05:29

Ni stida ni srama, cega se odricete, pa za to vec imate plate, valjda vam je to duznost kao vlasti u ovoj bijednoj drzavi. Jadan je narod sa ovakvom vlasti.Mjesec dana je prosao od poplave a oni se jos nisu dogovorili kako da pomognu narodu.

ODGOVORITE
Name

Radovan

16.06.2014 05:45

Kad ste tako solidarni valjda ćete se odreći i dnevnica u korist fonda,koje vam po zakonu pripadaju, kad odete u ćorku?

ODGOVORITE
Name

pero

16.06.2014 07:28

Spremni su oni na svaku varijantu, naplatice sihurno, samo ce se kasno saznati. Kao i sve drugo.

ODGOVORITE