22 godine od formiranja 8. odreda Specijalne policije

Osmi odred Specijalne policije Ilidža obilježio je 22 godine od svog formiranja.

Republika Srpska 14.06.2014 | 18:42
22 godine od formiranja 8. odreda Specijalne policije

Na godišnjicu je upriličen pomen za 29 pripadnika Odreda koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i susret pripadnika i porodica poginulih pripadnika Odreda, gdje su se još jednom prisjetili svog ratnog puta i onih koji su živote položili u temelje Republike Srpske.

"Mi koji smo preživjeli treba da čuvamo i gajimo uspomene na njih, jer da njih nije bilo ne bi mi danas bili ovdje, ne bi naša omladina mogla da se slobodno kreće, školuje niti da ima neku životnu perspektivu", kaže Malko Koroman, ratni načelnik policije.

U ratnom periodu, Istočna Ilidža je bila u nezgodnom položaju, podijeljena u dva dijela, zbog čega je bilo potrebno da reaguje jaka interventna i specijalna jedinica kao što je bio Osmi odred Specijalne policije Ilidža.

"To je jedna jedinica koja je dala žestok doprinos za odrbranu Srpske  Ilidže i Boračka organizacija "Ilidžanski borac" neće dati da se zaborave ti ljudi", navodi predsjednik BO "Ilidžanski borac" Goran  Šehovac.

Pripadnici Osmog odreda Specijalne policije Ilidža odbranili su srpski narod i teritoriju i oni su zajedno sa svojim narodom raseljeni širom Republike Srpske. Oni, kao i porodice poginulih pripadnika našli su snage da dođu na obilježavanje 22. godine od formiranja Odreda.

"Susret je prilika da s njima razgovaramo, da vidimo u kakvom su socijalnom stanju, i da insistiramo u nadležnim ministarstvima da se neka aktuelna pitanja njihovog socijalnog statusa što prije rješavaju", smatra predsjednik Udruženja veterana službi bezbjednosti RS - Podružnica I.Sarajevo Radovan Pejić.

Za poginule pripadnike Osmog odreda Specijalne policije Ilidža služen je parastos u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, nakon čega je organizovan četvrti susret pripadnika i porodica poginulih pripadnika Odreda.

(BN TV)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

krle

14.06.2014 17:23

Valjali ste čitavoj RS a Sarajevsko Romanijskoj regiji pogotovo. Svaka vam čast!!!!

ODGOVORITE
Name

dejanpd

14.06.2014 20:29

Gdje su vam Djokić i Košarac? Nadam se da ih niste ni zvali,pa ih zato nema i na tome vam čestitam, utoliko ste za mene veći i časniji, kao ljudi. Šteta je tolikih stradalih za slobodu koju izgubismo 2005. Pod pritiskom stranaca, evo vec 9 godina nismo svoji na svome, služimo vlasti koja služi strancima uz veliku ličnu korist. Nadam se da je oktobar mjesec prevrata, oslobodjenja, revolucije, pobjede

ODGOVORITE
Name

aduka

14.06.2014 21:23

Sta se ti javljas gorane sehovcu svaki dan sa bosnjacima sjedis i ispijas kafe a sad se ti busas ko ti na nekoj liniji bio pusti orave borce isored sebe da pricaju.

ODGOVORITE