Krizni porez ne može biti jednak za sve

PDP na oktobarske izbore izlazi sa tri definisane politike, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu potpredsjednik te partije Dragiša Delić. Radi se o socijalnioj politici, politici borbe protiv kriminala i korupcije, te o ekonomskoj politici i zapošljavanju.

Republika Srpska 09.06.2014 | 19:30
Krizni porez ne može biti jednak za sve

PDP je pripremio i prijedloge za sanaciju posljedica poplave koje će iznijeti na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Tzv. krizni porez za sanaciju šteta nastalih od poplava treba uvesti, ali ne za sve jednako, smatraju u PDP-u i predlažu da funkcioneri i predstavnici vlasti sa najvećim primanjima od plate odvajaju 15%, oni
koji imaju platu iznad republičkog prosjeka 10%, a ostali po 3%.

PDP predlaže da lokalne zajednice koje nisu pretrpjele poplave rebalansom budžeta izdvoje 1% prihoda za pomoć poplavljenim, a dijela budžetskih sredstava u korist unesrećenih treba da se odreknu i sve
republičke institucije, kao i zajedničke institucije BiH.

Sve to treba ići u Fond solidarnosti, ali njime, smatraju u PDP-u, ne smije upravljati aktuelna vlast.

,,Ovim ljudima koji sada sjede u vlasti mi ne vjerujemo. Ako oni budu upravljali Fondom biće velikih zloupotreba sredstava i zato se mora uvesti parlamentarni nadzor nad Fondom'', kaže potpredsjednik PDP-a Dragiša Delić.

Delić smatra da se mora voditi računa i o načinu podjele sredstava iz budućeg Fonda solidarnosti, odnosno moraju se uspostaviti prioriteti.

,,Porodicama poginulih boraca koje su pretrpjele štetu u poplavama mora biti namireno sve što su izgublili. Ratnim vojnim invalidima treba nadoknaditi bar 50% štete, a prioritet su i demobilisani borci'', smatra Delić.

PDP i u svojim izbornim politikama obećava da će voditi računa o boračkoj populaciji, pa im je plan da se penzije borcima prve kategorije vrate na prijašnji nivo od minimalno 480 maraka. I ostalim penzinerima obećavaju povlastice, kao što je godišnje usklađivanje penzija sa inflacijom.

PDP smatra i da je natalitet izuzetno važan za Srpsku, pa predlažu da majke sa troje ili više djece dobiju prosječnu penziju, bez obzira da li su bile u radnom odnosu, dok bi majke sa petoro i više djece bile nagrađene nacionalnom penzijom.


BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

mare

09.06.2014 15:27

1,5 % za sve nije isto. Nije isto ako ti od 3000 KM ili od 300 KM uzme 1,5 %.

ODGOVORITE
Name

sokol

09.06.2014 16:27

Neka se svi oni i opozicija i vlast odreknu svojih poslanickih plata i dnevnica za dva mjeseca i eto para. Nego ce opet svi odbijati od boraca, penzionera i sirotinje.

ODGOVORITE
Name

Hahaha

09.06.2014 16:43

Ne, nego ces ti upravljati fondom. Necete cenzus preci. Ne znam sta Sds radi sa vama uopste

ODGOVORITE
Name

Simeon

09.06.2014 17:20

Konacno da neko ozbiljno izadje sa konkretnim prijedlogom za sanaciju steta od poplava i haosa koji nam ostavi sadasnja vlast. Vrlo jasno i prihvatljivo. Bravo Delicu!

ODGOVORITE
Name

istocno od sarajeva

09.06.2014 17:58

PDP mora biti svjestan da nema kapacitet da ima Clana Predsjednistva tako da ako izadju iz saveza za promjene izdali su narod jer opet samo misle na fotelje.

ODGOVORITE