Кризни порез не може бити једнак за све

ПДП на октобарске изборе излази са три дефинисане политике, изјавио је данас у Источном Сарајеву потпредсједник те партије Драгиша Делић. Ради се о социјалниој политици, политици борбе против криминала и корупције, те о економској политици и запошљавању.

Република Српска 09.06.2014 | 19:30
Кризни порез не може бити једнак за све

ПДП је припремио и приједлоге за санацију посљедица поплаве које ће изнијети на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Тзв. кризни порез за санацију штета насталих од поплава треба увести, али не за све једнако, сматрају у ПДП-у и предлажу да функционери и представници власти са највећим примањима од плате одвајају 15%, они
који имају плату изнад републичког просјека 10%, а остали по 3%.

ПДП предлаже да локалне заједнице које нису претрпјеле поплаве ребалансом буџета издвоје 1% прихода за помоћ поплављеним, а дијела буџетских средстава у корист унесрећених треба да се одрекну и све
републичке институције, као и заједничке институције БиХ.

Све то треба ићи у Фонд солидарности, али њиме, сматрају у ПДП-у, не смије управљати актуелна власт.

,,Овим људима који сада сједе у власти ми не вјерујемо. Ако они буду управљали Фондом биће великих злоупотреба средстава и зато се мора увести парламентарни надзор над Фондом'', каже потпредсједник ПДП-а Драгиша Делић.

Делић сматра да се мора водити рачуна и о начину подјеле средстава из будућег Фонда солидарности, односно морају се успоставити приоритети.

,,Породицама погинулих бораца које су претрпјеле штету у поплавама мора бити намирено све што су изгублили. Ратним војним инвалидима треба надокнадити бар 50% штете, а приоритет су и демобилисани борци'', сматра Делић.

ПДП и у својим изборним политикама обећава да ће водити рачуна о борачкој популацији, па им је план да се пензије борцима прве категорије врате на пријашњи ниво од минимално 480 марака. И осталим пензинерима обећавају повластице, као што је годишње усклађивање пензија са инфлацијом.

ПДП сматра и да је наталитет изузетно важан за Српску, па предлажу да мајке са троје или више дјеце добију просјечну пензију, без обзира да ли су биле у радном односу, док би мајке са петоро и више дјеце биле награђене националном пензијом.


БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

маре

09.06.2014 15:27

1,5 % за све није исто. Није исто ако ти од 3000 КМ или од 300 КМ узме 1,5 %.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сокол

09.06.2014 16:27

Нека се сви они и опозиција и власт одрекну својих посланицких плата и дневница за два мјесеца и ето пара. Него це опет сви одбијати од бораца, пензионера и сиротиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

09.06.2014 16:43

Не, него цес ти управљати фондом. Нецете цензус преци. Не знам ста Сдс ради са вама уопсте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симеон

09.06.2014 17:20

Конацно да неко озбиљно изадје са конкретним приједлогом за санацију стета од поплава и хаоса који нам остави садасња власт. Врло јасно и прихватљиво. Браво Делицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно од сарајева

09.06.2014 17:58

ПДП мора бити свјестан да нема капацитет да има Цлана Предсједниства тако да ако изадју из савеза за промјене издали су народ јер опет само мисле на фотеље.

ОДГОВОРИТЕ