Sirija: Poginuo Midhat Đono iz Hadžića

Manje od mjeseca dana nakon što je poginuo 25-godišnji Nusmir Pjanić iz Kalesije, u Siriji je život izgubio još jedan bosanskohercegovački državljanin.

Svijet 03.06.2014 | 09:02
Sirija: Poginuo Midhat Đono iz Hadžića

Riječ je o Midhatu Đoni Mitketu alias Usama Bosni, prenosi Saff. Naime, Bajro Ikanović, osoba poznata javnosti od 2007. godine kada je osuđen za pripremanje terorističkog napada u BiH, napisao je na svom Facebook profilu da je Đono stradao kao pripadnik Islamske države Iraka i Šama, ali ne u borbi već u saobraćajnoj nesreći prilikom povratka iz akcije spomenute grupe protiv kurdske PKK.

Sa Đonom su navodno još bili glavni vojni emir u Raki, Sejfulah Čečen, i izvjesni ebu Bekr Turki.
Midhat Đono je živio u sarajevskoj opštini Hadžići.

Bio je najbliži saradnik Bajre Ikanovića, sa kojim je i otišao u Siriju. Ikanović je tokom boravka u Siriji bio ranjen, ali i dalje se nalazi na tamošnjem ratištu.

Do sada je u Siriji stradalo najmanje sedam državljana BiH.

Sredinom marta ove godine na ratištu u Siriji poginuo je Ferid Tatarević iz Zenice, bivši pripadnik odreda El-Mudžahid. Prije njega stradali su Derviš Halilović iz sela Smajići kod Nemile, Senad Kobaš iz Travnika, Emedin Velić iz Sarajeva, Muaz Šabić iz Zenice, Mirza Ganić i Eldar Kundaković iz Novog Pazara, Adis Salihović iz Rožaja u Crnoj Gori.

Takođe, u Siriji su živote izgubili i Naman Damoli iz Prištine i Muhamet Koprova iz Mitrovice. Među Albancima koji su poginuli u Siriji su i Halit Maliljaj iz Tirane, Ermal Džhelo iz Vlore, Nimetullah Imeri i Sami Abdullahu iz Skoplja, Rasim Zeljiri iz Gostivara i Muaz Ahmeti iz Preševa.

Prema informacijama koje su potvrdile policijske agencije, najmanje 52 osobe iz Bosne i Hercegovine borile su se u Siriji.

Navodno, u BiH vratile su se 32, u ostalo ih je još 20.

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

xxl

03.06.2014 07:03

Teško nama kada se vrate iz Sirije.

ODGOVORITE
Name

aaaaa

03.06.2014 07:17

Kad se obuce i vrate u BIH.. To su obuceni krvolocnici treba se nekako zastiti drzava od njih.

ODGOVORITE
Name

koko

03.06.2014 07:33

zalosne je da nasa omladina gine negdje po svijetu za necije interese a kod kuce nam u vlasti kriminalci, sto se ne bore protiv njih. Ne idu samo Bosnaci po Siriji nego i Srbi po Ukrajini ne znam sto se i o tome ne pise. Prece bi bilo da Dodike i Izetbegovice ganjaju. Vidi se da su djeca izmanipulisana... Sve je to politika i to svjetska a Bosna i njeni narodi samo orudje u rukama mocnika

ODGOVORITE
Name

murgadrot

03.06.2014 08:06

Jarane moj ima ona stara narodna: lova vrti gdje burgija nece kakva vjera kakvi ti fazoni.

ODGOVORITE
Name

realno

03.06.2014 08:08

Ma ne pretjerujte. Ovo su sve izmanipulisane i zaludjene budale, gdje god da se bore. Nikakva oni nisu opasnost, osim za same sebe.

ODGOVORITE
Name

neka idu ginuti

03.06.2014 08:09

Ne znam koja panika vas je sto idu? Neka idu tamo ako se ovde aktiviraju eto nama izgovor za nezavisnost oni su nama dar sa neba

ODGOVORITE
Name

Istina

03.06.2014 08:09

A zasto ne objavljujete imena poginuli Srba u Ukrajini. Sve je to isto. Veliko zlo.

ODGOVORITE
Name

Amir

03.06.2014 08:16

Vidite da se nece vratiti :)

ODGOVORITE
Name

BL

03.06.2014 08:30

Jedini spas nam je da se nevrate

ODGOVORITE
Name

budale,ali opasne

03.06.2014 08:32

Budale potrčale u Siriju, kao što su trčale u Ukrajinu, prije kod nas u Bosnu. Kao što neko voli seks, oni vole rat i samo daleko treba biti od njih. I mi i vi.

ODGOVORITE
Name

pera trta

03.06.2014 08:36

Srbi ne ginu po Ukrajini. To je laz plasirana iz BiH da bi se umanjila cinjenica da sve vise mladih i starijih iz BiH idu da ginu za AL KAIDU. Islamski terorizam je problem u BiH a i sire!

ODGOVORITE
Name

re pera trta

03.06.2014 09:05

ma nemoj, hoces reci da treba da vjerujemo tebi a ne svojim ocima. pogledaj Video snimke srba sa ukrainskih barikada. otisli da se bore na strani rusije, strani novinari ih intervjuisali. a sto se tice terorizma potrazi relevantne naucne studije Koje su pokazale da su najveci broj zrtava prouzrokovale spanske teroristicke organizacijea u novije vrijeme, a prije njih irske (bore se za nezavisnost). pitam se samo zasto li i njih ne okarekterisu kao krscanske teroristicke organizacije ili krscanski terorizam? opstepoznato je da je prica sa "islamskim terorizmom" plasirana od amerike kao izgovor za njihovo upadanje u muslimanske zemlje protiv svih vazecih internacionalnih prava. tako da ti je komentar ili posledica neinformisanosti ili zlobe ali najvjerovatnije od obje stvari pomalo

ODGOVORITE