Vlada proslijedila samo manji dio američke pomoći

Vlada RS uputila je na područja ugrožena poplavama samo manji dio pošiljke pomoći koja je dodijeljena Srpskoj u sklopu humanitarnog paketa pomoći koju je Vlada SAD pre nekoliko dana donirala BiH.

Republika Srpska 29.05.2014 | 07:59
Vlada proslijedila samo manji dio američke pomoći

Prema dokumentima koji su u posedu BN TV, Vlada je dodijelila opštinama Šamac i Kostajnica mali dio od ukupne pomoći, dok je sve ostalo uskladišteno u kasarni „Kozara“ i u narednom periodu biće podijeljeno prema primljenim zahtjevima ugroženih opština, navodi se u vladinom dopisu.

Interesantno je da se među uskladištenom pomoći nalaze i pumpe za vodu, za kojima vape opštine i gradovi ugroženi poplavama, te generatori, kanisteri goriva, vreće za spavanje, razne vrste odjeće i obuće.  A dok je Vlada Srpske najveći dio američke pomoći uskladištila, vlasti Brčko distrikta i Federacije BiH su svu pomoć odmah stavili na raspolaganje civilnoj zaštiti na svojim područjima ugroženim poplavama, kako se navodi u dokumentima koji su u posedu BN televizije.

Na naše pitanje o distribuciji pomoći, iz Kancelarije za odnose s javnošću američke ambasade u BiH stigao nam je odgovor u kome se navodi:

"Zabrinuti smo  jer Civilna zaštita  Repubike  Srpske ni nakon šest dana nije  distribuirala dio  pomoći koju je obezbjedila  Vlada SAD. Pozivamo vlasti u Republici Srpskoj da osiguraju da se  naša  pomoć, kao i sva druga pomoć,  distribuira  na  brz i efikasan način  gdje je  najpotrebnija.  Ambasada SAD je spremna da radi sa Oružanim snagama BiH da se pomogne Civinoj zaštiti Republike Srpske  u distribuiranju  pomoći. Nastavićemo da radimo sa  svim nivoima  vlasti da bi poboljšali saradnju u cilju pružanja pomoći žrtvama poplava  na prostoru cijele BiH”, navodi se u odgovoru iz Kancelarije za odnose s javnošću američke ambasade u BiH.

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

nastavnica

28.05.2014 19:45

Što su ovi Amerikanci navalili da dijelimo tamo neke generatore,valjda mi najbolje znamo šta treba našem narodu.Mi smo trenutno okupirani prečim poslovima,razmatramo ideju o referendumu,a pola ministara je već na aerodromu,Ruska pomoć samo što nije stigla

ODGOVORITE
Name

Nebo nema miljenike

28.05.2014 19:58

Zašto nas to nimalo nije iznenadilo obzirom kad znamo da je ta ista Vlada proglasila vanredno stanje nakon tri dana od početka poplava, kad je stanovništo Doboja, Šamca i drugih poplavljenih gradova već uveliko bilo u teškoj situaciji. Vjerujem da ste svi čuli izjave g-dina Mićića i G-dina Petrovića u kojima kažu da nemaju dovoljno hrane a o svemu ostalom što im je potrebno da i ne govorimo.I zašto bi nekog uopšte više čudili ovaki i slični postupci vlasti koja odavno brine samo o svojim ličnim interesima i interesima partijskih istomišljenika. Oni se niti boje naroda niti dragog Boga. Zar smo zaista tako loš narod da imamo tako katastrofalnu vlast. Naka nam je Bog svima na pomoći.

ODGOVORITE
Name

mi sami

28.05.2014 20:10

Polako ljudi.Dok obidju te uredjaje Milini lopovi da vide moze li se koja para dobiti za to.Sta ce narodu to,ubice ih struja.

ODGOVORITE
Name

Marko

28.05.2014 21:11

Njima se očigledno ne žuri. Vjerovatno vagaju kako prodati i staviti sto vise para u dzep. LOPOVI

ODGOVORITE
Name

Diko

28.05.2014 21:18

Narode motke u ruke pa rastjerati bagru...........

ODGOVORITE
Name

Miki

28.05.2014 21:20

Pumpe najviše trebaju Doboju i Bijeljini a tamo su načelnici iz SDS-a.Ko ih šiša nek se snalaze bez pumpi .E moj Baja Mičić ti ovo neče oprostiti jer radiš protiv naroda Semberije.

ODGOVORITE
Name

Bagra

28.05.2014 21:55

Narod Republike Srpske moli Vladu SAD da nam posalje dovoljno motki da ovu bagru rastjeramo.

ODGOVORITE
Name

Dana Radman

28.05.2014 22:06

Evo pomaze svi citav Svijet, Ali vlast radi sta hoce. Ustanak pravite, pocnite generalni strajk, ovo vise nije za izdrzati. Ja samo mogu reci jedno pomoc iz njemacke iz Frankfurta na majini Stigla je u ponedjelhak navecer uz pomoc pametnih ljudi na carini i spediciji BEZ MITA!!! Podijeljena je po selima iza Doboja u utorak ujutro. Mjestani koji su imali dopunu na mobiltelu su se vec zahvalili za ukazanu pomoc. Ne shvatam kakva je to mafija na podrucju Republike Srpske!? U sustini nemaju oni ni dinara vise u drzavnoj kasi, Bankrot / Propali su vec mjesecima. Provjeriti cu sutra dali su zatrazili Kredit od Evropske Investiciske Banke u Luxembourg-u. Pa cu objaviti da znate. Nek vas Bog sacuva i da podari snagu za sledecu bitku. Zivjeli!

ODGOVORITE
Name

radagast smedi

28.05.2014 22:41

pravi monti pajton cirkus

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

29.05.2014 05:11

Sto oci vide ruke ukradose!Smijem se kladiti da su sve pumpe i agregati vec u privatnim firmama i da rade na autoputu za raspjevane kumove a narod neka kantama izvlaci vodu iz stanova

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

29.05.2014 05:27

Prave etikete Rusije da priljepe preko MAde in USA...

ODGOVORITE
Name

Mila

29.05.2014 06:02

Ne treba biti na kraj srca, možda vlada želi dopuniti robne rezerve, jer koliko mi je poznato iste su bile prazne ili nedovoljne i prije ove nevolje što nas snađe. Umjesto da dijele građanima oni skladište robu i nama tako potrebne pupme. Došli slovenci i turci sa svojom opremom a vlada bi dobijeno da sačuva za neke gore dane...da li može biti gore, mislim da ne može, ajde izdržaćemo još par mjeseci

ODGOVORITE
Name

Saša Ilić

29.05.2014 06:13

Valjda Željka i Milorad znaju šta je poplavljenom narodu najpotrebnije. Ne znam šta je gore za ovaj narod, ova vlast ili poplave koje su nas zadesile.

ODGOVORITE
Name

ch

29.05.2014 07:18

Samo vi saljite imate kome. Pa lopovi kao dodik nema vise nigdje. Sva pomoc koja je trebala za Republiku Srpsku da ide otisla je u Srbiju. Tamo su bar posteni i misle na svoj narod. Iako sam iz Srpske tuzno je gledati narod koji nema nigdje nista a majmun bi da im dijeli vaucere. Pa neka sinu daje vaucere a milione koje je pokrao od naroda neka vrati i obnovi kuce narodu. Dok je on na vlasti mi iz CH saljemo sve u Srbiju. Ispasta narod zbog idiota iz vlade.Probudi se narode Republike Srpske i pomazite se medjusobno. U oktobru pamet u glavu i glasjte za nekoga kao Micic. Dodika u zatvor.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

29.05.2014 11:35

Dok je ova vlast samo treba nabaviti papagaja koji će ponavljati KRAĐA, KRAĐA, KRAĐA!

ODGOVORITE
Name

Dragoslav D.

29.05.2014 16:13

Mora nesto ostati i za izbore. Nisu se nadali poplavama, pa ih je to poremetilo, jer su pare namjenjene kupovini glasova morali preusmjeriti na drugu stranu.

ODGOVORITE