Najjeftiniji grad na svijetu je...

Najjeftiniji gradovi na svetu su Mumbaj (Indija), Katmandu (Nepal), Panama, Bukurešt i Džeda (Saudijska Arabija), pokazuje najnovija tabela najjeftinijih gradova sveta za mart 2014, koja je obuhvatila 131 zemlju sveta.

Putovanja 28.05.2014 | 06:32
Najjeftiniji grad na svijetu je...

Klasifikacija je urađena na osnovu cena širokog dijapazona usluga i dobara (ukupno 160), od automobila, preko vina do hleba, preneo je BBC.

Prema ovom istraživanju, najmnogoljudniji indijski grad Mumbaj je ujedno i najjeftiniji na svetu, po gledanim parametrima. Ulaznice za bioskop koštaju dvostruko manje u odnosu na London ili Njujork, na primer, dok je javni prevoz 10 puta jeftiniji, piše portal CDM.

U studiji se dalje navodi primer cene hleba u Katmanduu od 36 nepalskih rupija, odnosno 0,37 dolara, kao i da kompletan ručak u restoranu košta četiri dolara, a litar benzina 1,5 dolar.

Ipak, niske cene prate i niske plate, prosečna zarada u glavnom gradu Nepala iznosi 300 dolara.

U glavnom gradu Paname, koja zbog blage klime privlači turiste iz celog sveta, za pivo je potrebno dva dolara, a za koktel devet dolara (u Njujorku pivo košta sedam, a koktel 14 dolara).

Glavni grad Rumunije, poznat kao "mali Pariz", zbog francuskog uticaja na arhitekturu, mnogo je pristupačniji od zapadnih metropola. Iznajmljivanje stana košta i do 80 odsto manje nego, na primer, u Londonu, dok je javni prevoz čak 90 odsto jeftiniji u odnosu na glavni grad Velike Britanije.

Džeda je takođe vrlo pristupačan grad za život, a u top 10 najjeftinijih gradova spadaju i Karači, Nju Delhi, Damask, Alžir i Rijad.

Komentari / 0

Ostavite komentar