Evropska unija: Pobjeda desnog centra

Stranke desnog centra imaće 212 mandata u novom sazivu Evropskog parlamenta, pošto su dobile 28,2 odsto glasova, a na drugom mestu su socijalisti sa 186 mandata,odnosno 24,8 odsto glasova, pokazuju danas objavljeni preliminarni rezultati evropskih izbora.

Svijet 26.05.2014 | 10:40
Evropska unija: Pobjeda desnog centra

Liberali će imati 70 mandata, zeleni 55, a konzervativci 44 mandata.

Prema preliminarnim rezultatima, ultralevičarske partije imaće 43 mandata, nezavisni kandidati 38, a ultradesničarski nacionalisti 36.

Ostali kandidati i oni koji prvi put ulaze u Evropski parlament dobili su 67 mandata, navodi se u preliminarnoj projekciji.

Prema Rojtersovoj proceni, evroskeptične političke snage imaće 141 mandat u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Francuski premijer Manuel Vals ocenio je da ovakav rezultat evroskeptika i ultradesničara predstavlja "politički zemljotres".

Francuski Nacionalni front i britanska Stranka za nezavisnost ostvarili su dobre rezultate, a tri velika bloka iz sfere političkog centra dobili su manje mandata nego na prethodnim izborima.

Ovakav ishod izbora znači da će stranke koje se zalažu za smanjenje ovlaštenja EU ili njeno ukidanje sada imati veći uticaj u Evropskom parlamentu.

Prema zvaničnim podacima, odziv glasača bio je 43,1 odsto, što znači da je ovo prvi put da broj građana koji su izašli na evropske izbore nije opao u odnosu na prethodno glasanje i da je ostvareno povećanje za 0,1 odsto.

Komentari / 0

Ostavite komentar