Европска унија: Побједа десног центра

Странке десног центра имаће 212 мандата у новом сазиву Европског парламента, пошто су добиле 28,2 одсто гласова, а на другом месту су социјалисти са 186 мандата,односно 24,8 одсто гласова, показују данас објављени прелиминарни резултати европских избора.

Свијет 26.05.2014 | 10:40
Европска унија: Побједа десног центра

Либерали ће имати 70 мандата, зелени 55, а конзервативци 44 мандата.

Према прелиминарним резултатима, ултралевичарске партије имаће 43 мандата, независни кандидати 38, а ултрадесничарски националисти 36.

Остали кандидати и они који први пут улазе у Европски парламент добили су 67 мандата, наводи се у прелиминарној пројекцији.

Према Ројтерсовој процени, евроскептичне политичке снаге имаће 141 мандат у новом сазиву Европског парламента.

Француски премијер Мануел Валс оценио је да овакав резултат евроскептика и ултрадесничара представља "политички земљотрес".

Француски Национални фронт и британска Странка за независност остварили су добре резултате, а три велика блока из сфере политичког центра добили су мање мандата него на претходним изборима.

Овакав исход избора значи да ће странке које се залажу за смањење овлаштења ЕУ или њено укидање сада имати већи утицај у Европском парламенту.

Према званичним подацима, одзив гласача био је 43,1 одсто, што значи да је ово први пут да број грађана који су изашли на европске изборе није опао у односу на претходно гласање и да је остварено повећање за 0,1 одсто.

Коментари / 0

Оставите коментар