Papa Franjo i patrijarh Vartolomej za ujedinjenje hrišćana

Papa Franjo i vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisali su  u Jerusalimu ekumensku deklaraciju s ciljem ujedinjenja hrišćana, što je istorijski događaj u hrišćanstvu, koje je podijeljeno od 1054. godine.

Svijet 26.05.2014 | 07:01
Papa Franjo i patrijarh Vartolomej za ujedinjenje hrišćana

Poslije potpisa deklaracije u kojoj se poziva na približavanje Rimokatoličke i pravoslavne crkve, papa Franjo i vaseljenski patrijarh Vartolomej održali su zajedničku molitvu u crkvi Hristovog groba u Starom gradu u Jerusalimu.

Analitičari smatraju da je to istorijski događaj u hrišćanstvu, jer katolici i pravoslavci nikada nisu bili tako bliski doktrinarno od velike šizme 1054. godine, kada je došlo do kanonskog odvajanja i prekida liturgijske zajednice zapadne i istočne crkve.

Cilj papine posjete Svetoj zemlji jeste obilježavanje 50 godina od istorijskog susreta u Jerusalimu pape Pavla Šestog i tadašnjeg vaseljenskog patrijarha Atinagore.

Rimokatolički poglavar papa Franjo rekao je tokom zajedničke molitve u crkvi Svetog Groba u Jerusalimu sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem da treba vjerovati da će svaka prepreka istinskom hrišćanskom ujedinjenju biti uklonjenja.

"Svaki put kada ostavimo iza sebe naše predrasude i smognemo hrabrosti da izgradimo nove bratske odnose istinski priznajemo vaskrsnuće Hrista", rekao je papa.

Papa je govorio i o zajedničkom hrišćanskom iskustvu progona. "Kada drugi ubijaju hrišćane, oni ne pitaju da li su to katolici ili pravoslavci", rekao je papa.

Patrijarh Vartolomej istakao je da Isusova grobnica šalje poruku da istorija ne može da bude programirana. "Posljednju riječ u istoriji ima Bog, a ne čovjek", rekao je on, objavio je večeras list "Katolik herald".

On je dodao da grobnica ohrabruje hrišćane "da vole sve druge i drugačije, sljedbenike drugih vjera i vjeroispovjesti".

Dva poglavara provela su više od sat vremena u privatnom razgovoru, što je dvostruko više od planiranog.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bole

26.05.2014 07:44

Pitajte one ispod Jasenovca sta misle o ekumenizmu.

ODGOVORITE
Name

Antiutopista

26.05.2014 07:48

Složio bih se sa Semjuelom Hantingtonom i u ovom slučaju. Ratovi se ne vode zbog samih religija, već zbog razlika (u moralnim normama, načinu i običajima života i privređivanja, mentaliteta itd.) među civilizacijama koje su one stvorile tokom vekova svog postojanja na određenom prostoru. Čak i da sve hrišćanske crkve postanu jedna jedinstvena organizacija, te razlike bi ostale, jer su nasleđene (mnoge još iz prethrišćanskog perioda). Ukratko, mi NIKADA nećemo postati "Zapad", koliko god se upinjali i sebe smatrali Zapadom, jer naprosto, Zapad nas NIKAD neće videti kao deo svoje civilizacije. Isto vredi i za npr, Francusku, koja nikad ne može biti "Istok". Jednostavno, prema Hantingtonu, zemlje "Istoka" i "Zapada" su prošle kroz različita istorijska iskustva što je dovelo do razlika u mentalitetu, a to se nikad ne može ispraviti.

ODGOVORITE
Name

Drakula

26.05.2014 08:04

Nikad pakt sa djavolom! Sto dalje od satane iz Rima!

ODGOVORITE