Папа Фрањо и патријарх Вартоломеј за уједињење хришћана

Папа Фрањо и васељенски патријарх Вартоломеј потписали су  у Јерусалиму екуменску декларацију с циљем уједињења хришћана, што је историјски догађај у хришћанству, које је подијељено од 1054. године.

Свијет 26.05.2014 | 07:01
Папа Фрањо и патријарх Вартоломеј за уједињење хришћана

Послије потписа декларације у којој се позива на приближавање Римокатоличке и православне цркве, папа Фрањо и васељенски патријарх Вартоломеј одржали су заједничку молитву у цркви Христовог гроба у Старом граду у Јерусалиму.

Аналитичари сматрају да је то историјски догађај у хришћанству, јер католици и православци никада нису били тако блиски доктринарно од велике шизме 1054. године, када је дошло до канонског одвајања и прекида литургијске заједнице западне и источне цркве.

Циљ папине посјете Светој земљи јесте обиљежавање 50 година од историјског сусрета у Јерусалиму папе Павла Шестог и тадашњег васељенског патријарха Атинагоре.

Римокатолички поглавар папа Фрањо рекао је током заједничке молитве у цркви Светог Гроба у Јерусалиму са васељенским патријархом Вартоломејем да треба вјеровати да ће свака препрека истинском хришћанском уједињењу бити уклоњења.

"Сваки пут када оставимо иза себе наше предрасуде и смогнемо храбрости да изградимо нове братске односе истински признајемо васкрснуће Христа", рекао је папа.

Папа је говорио и о заједничком хришћанском искуству прогона. "Када други убијају хришћане, они не питају да ли су то католици или православци", рекао је папа.

Патријарх Вартоломеј истакао је да Исусова гробница шаље поруку да историја не може да буде програмирана. "Посљедњу ријеч у историји има Бог, а не човјек", рекао је он, објавио је вечерас лист "Католик хералд".

Он је додао да гробница охрабрује хришћане "да воле све друге и другачије, сљедбенике других вјера и вјероисповјести".

Два поглавара провела су више од сат времена у приватном разговору, што је двоструко више од планираног.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боле

26.05.2014 07:44

Питајте оне испод Јасеновца ста мисле о екуменизму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиутописта

26.05.2014 07:48

Сложио бих се са Семјуелом Хантингтоном и у овом случају. Ратови се не воде због самих религија, већ због разлика (у моралним нормама, начину и обичајима живота и привређивања, менталитета итд.) међу цивилизацијама које су оне створиле током векова свог постојања на одређеном простору. Чак и да све хришћанске цркве постану једна јединствена организација, те разлике би остале, јер су наслеђене (многе још из претхришћанског периода). Укратко, ми НИКАДА нећемо постати "Запад", колико год се упињали и себе сматрали Западом, јер напросто, Запад нас НИКАД неће видети као део своје цивилизације. Исто вреди и за нпр, Француску, која никад не може бити "Исток". Једноставно, према Хантингтону, земље "Истока" и "Запада" су прошле кроз различита историјска искуства што је довело до разлика у менталитету, а то се никад не може исправити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дракула

26.05.2014 08:04

Никад пакт са дјаволом! Сто даље од сатане из Рима!

ОДГОВОРИТЕ