Kako dostaviti humanitarnu pomoć iz inostranstva

Roba namijenjena u humanitarne svrhe područjima pogođenim poplavama u BiH biće oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina - carine i PDV-a, uz ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Bosna i Hercegovina 21.05.2014 | 11:07
Kako dostaviti humanitarnu pomoć iz inostranstva

"To konkretno znači da se u svakom pojedinačnom postupku u carinskim ispostavama podnosi carinska prijava, uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u skladu sa članom devet ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH, koji se odnosi na robu za žrtve nesreća ili robu za dobrotvorne ili humanitarne organizacije", navode iz UIO BiH.

U saopštenju se dodaje da primalac takve pišljke može biti registrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave ili javna organizacija u BiH.

Osim jasno navedenog primaoca humanitarne pošiljke, mora postojati i ostala dokumentacija iz koje se jasno može identifikovati ko je pošiljalac humanitarne pošiljke, specifikacija robe i izjava pošiljaoca da je riječ o robi koja se poklanja, odnosno donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH.

"Uz ovako uredno podnesenu carinsku prijavu i dokumentaciju, a ukoliko se radi o robi koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor ili dozvolu za uvoz, pribavlja se i ta propisana domumentacija izdata od nadležnog organa. Uz sve ispunjene uslove donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku", navodi se u saopštenju.

Upravni odbor UIO donio je odluku o oslobađanju plaćanja naknade za korišćenje parking prostora u carinskom terminalu za sva vozila koja prevoze humanitarne pošiljke u BiH, namijenjene za pomoć područjima zahvaćenim poplavama.

"S obzirom da je Savjet ministara BiH juče zadužio UIO da pojednostavi procedure na graničnim prelazima kako bi se nesmetano odvijala dostava humanitarne pomoći za BiH, Upravni odbor UIO donio je odluku o oslobađanju plaćanja naknade za terminal kako bi olakšao dostavu humanitarne pomoći i oslobodio je dodatnih troškova", navodi se u saopštenju.

Upravni odbor UIO BiH donio je odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH.

"Uprava je uputila dopis i svim nadležnim inspekcijskim službama da u ovim carinskim ispostavama organizuju dežurstvo kako bi se te pošiljke ocarinile u što kraćem roku", saopšteno je iz UIO BiH.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bijeljina girl

21.05.2014 11:15

Puno hvala svimaaaa od srca

ODGOVORITE
Name

Nek

21.05.2014 17:54

Kakove ste izmislili zakone i podzakone, tako ce te i dobiti od svijeta pomoc. A i ono sto dodje znaju vec i ptice na grani pograbice lopovi i napuniti svoje prodavnice. U zemlji u kojoj vlada korupcija i kriminal ovakve katastrofe dobro dodju za lopovsku kastu. Tesko narodu mom .

ODGOVORITE
Name

Md

22.05.2014 13:22

Bitno je da sad kad je potrebno narodu da se pomogne ima hiljadu papira da se dostavi, a kad Mile i kumovi nose vrece sa parama tad ne treba nikakav papir, dovoljno je reci kako se zoves i ides bez problema.

ODGOVORITE