Počela evakuacija uz nasip Save kod Šapca

Štab za vanredne situacije donio je večeras odluku da počne sa evakuacijom stanovništva naselja koja se nalaze uz zaštiti bedem rijeke Save kod Šapca, kome direktno prijeti veliki plavni talas.

Srbija 17.05.2014 | 21:40
Počela evakuacija uz nasip Save kod Šapca

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je da je ova odluka donesena iz predostrožnosti i ponovio da vjeruje da je Šabac podizanjem nasipa na kom se angažovalo više hiljada dobrovoljaca iz Srbije - odbranjen. 

"Želimo da ne čekamo noć nespokojni, verujem da će nasip da izdrži, da ćemo da ga sačuvamo od nepogode", rekao je Gašić. 

On je dodao da je ogroman broj mehanizacije u pogonu, kao i da se raspolaže dovoljnom količinom goriva. "Vojska Srbije je primila zadatak koji želi da izvrši do kraja", poručuje Gašić. 

Načelnik Generalštaba Srbije LJubiša Diković ističe da više od 10.000 ljudi treba evakuisati, jer je riječ o velikim selima. 

"Evakuacija će se završiti sutra popodne, eventualno prekosutra", rekao je Diković. 

Očekuje se da će nivo rijeke Save kod Šapca dostići maksimum sutra uveče ili u ponedeljak ujutru. Dodatni zid na obali projektovan je da izdrži vodostaj od 740 centimetara.

Komentari / 0

Ostavite komentar