Odaberite sport za sebe

PROMENE vremena, nagli porast spoljne temperature i preterano slana hrana glavni su krivci oticanja nogu. Da biste ublažili tegobe, budite fizički aktivniji, savetuju stručnjaci.

Zdravlje 16.05.2014 | 06:21
Odaberite sport za sebe

Bavljenje sportom ima višestruko pozitivno dejstvo jer stimuliše naizmenično zatezanje i istezanje mišića i istovremeno podstiče cirkulaciju. Ali, pre nego što počnete da se bavite sportom, obavezno se sa kunsultujte lekarom ako imate ozbiljne zdravstvene tegobe.

* Hodanje, pilates i plivanje su pobednički trio. Najbolje je da hodate po ravnom, travnatom ili peskovitom terenu ili terenu sa blagim usponom kako biste se što više oslanjali na petu i ojačali mišiće na listovima. S druge strane, pilates vežbe jačaju mišiće nogu, a pravilnim disanjem dok izvodite te vežbe podstičete kretanje krvi ka srcu. I plivanje, takođe, može da bude veoma korisno. Naime, otpor vode deluje kao hidromasaža i podstiče dreniranje limfnih žlezda.

* Vožnja bicikla i vežbe na “steperu” podjednako su delotvorni. Dok vozite bicikl stimulišete protok krvi kroz vene, ali potrudite se da podesite sedište tako da vam peta bude što više istegnuta ka tlu kada okrećete pedalu. I “steper” je veoma koristan za osobe koje imaju problema sa cirkulacijom jer dok na njemu vežbate izvodite pokrete nogama velike amplitude koji sprečavaju zadržavanje krvi u nivou zglobova.

Komentari / 0

Ostavite komentar