Vojni helikopteri spasili 16 ljudi

Vojska Srbije helikopterima do sada spasla 16 ljudi - 10 osoba iz sela Junkovac kod Lazarevca i šestočlanu porodicu iz sela Preljina kod Čačka.

Srbija 15.05.2014 | 16:10
Vojni helikopteri spasili 16 ljudi

Helikopter MUP-a Srbije jutros je oko 9 časova evakuisao trudnicu iz sela Jabučje na području Lajkovca, koja je očekivala četvrti porođaj. Helikopterom je prevezena do bolnice u Valjevu gde je u međuvremenu rodila sina.

 

EVAKUISANO 160 LICA

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić izjavio je danas da je do sada preko 160 lica evakuisano na čačanskom području iz poplavljenih kuća, a u spasavanju građana angažovani su i helikopteri.

Najteža situacija je u Konjevićima gdje je ugroženo preko 300 stambenih objekata.

"Ugroženo je nekoliko stotina domaćinstava, a isto toliko i meštana, međutim, vrovatno ima i onih koji su sami otišli kod svojih rođaka, tako da nemamo tačan broj", naveo je on.

 Prema njegovim riječima u pomoć je pristihao helikopter iz Niša kojim je evakuisano šestoro djece.

Ilić je izrazio očekivanje da će do večeri svi građani koji su ugroženi biti na sigurnom.

Kritične tačke su u Parmencu, gdje su postavljene vreće sa pijeskom, a vodenom stihijom ugroženi su Katrga, Beljina, Stančići, Mršinci i Goričani.

"Sve ekipe za spasavanje su na terenu, stigli su pripadnici žandarmerije iz Niša, Novog Sada, Užica, Kraljeva, MUP-a, vojske, vatrogasci, JKP, a pomažu i građani. Sva mehanizacija je na raspolaganju", rekao je gradonačelnik.

‘’Osoblje Zdravstvenog centra je, kako kaže, svojim vozilima prevezlo promrzle ljude u tu ustanovu i ukazalo im pomoć’’, dodao je Ilić.

Gradonačelnik je kazao da je osiguran smještaj ugroženim licima u Medicinskoj i školi Sveti Sava, a ukoliko bude neophodno napraviće se na još nekoliko mjesta prihvatilišta.

"Pratićemo situaciju na terenu i dalje, ne znamo šta da očekujemo imajući u vidu najave RHMZ, situacija je veoma kritična, možda i najkritičnija u Srbiji, međutim, najvažnije je sačuvati živote građana", zaključio je Ilić.

Komentari / 0

Ostavite komentar