CCI traži veću fiskalnu odgovornost

Novi zakon o fiskalnoj odgovornosti bi trebalo da bude veliki iskorak naprijed, posebno ako budu usvojeni amandmani koje su Centri civilnih inicijativa kandidovali Ministarstvu finansija Republike Srpske na usvajanje, kažu u toj organizaciji.

Republika Srpska 13.05.2014 | 19:46
CCI traži veću fiskalnu odgovornost

Nekoliko je važnih stvari u zakonodavnom okviru, a među najvažnijima su principi, kažu u Centrima civilnih inicijativa. U te principe treba dodati transparentnost i participativnost, odnosno da se osiguraju redovni budžetski postupci te da se nikada više ne dešava da se zakoni donose po hitnom ili skraćenom postupku, ističe Adis Arapović.

Glavna služba za reviziju, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, sprovodi finansijske revizije i revizije učinka, pokušavajući da daju preporuke, kaže Duško Šnjegota. Ovo je pokušaj stvaranja institucionalnog okvira da se drži pod kontrolom nešto što se zove zaduživanje, smatra Slobodan Popović.

Kod običnih ljudi se pokušava stvoriti utisak da se nikakve dramatične stvari ne dešavaju, a u stvari se dešavaju katastrofalne stvari, jer se dižu ogromne pare koje se ne ulažu ni u šta, nego služe samo za pokrivanje prethodnih zaduženja, smatraju kritičari postojećeg fiskalnog sistema.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar