Vatikan otkrio zastrašujuće podatke o sveštenicima silovateljima

Predstavnik Crkve u Ženevi je pred Ujedinjenim nacijama otkrio kako je Vatikan u posljednjih deset godina razriješio čak 848 sveštenika zbog seksualnog zlostavljanja djece, dok ih je 2.572 samo sankcionisao.

Svijet 07.05.2014 | 11:41
Vatikan otkrio zastrašujuće podatke o sveštenicima silovateljima

Kako navode strane agencije pozivajući se na objašnjenje nadbiskupa Silvana Tomasija, sankcionisana je kazna doživotna pokora, molitva ili neka druga manja kazna koja se često koristi kada je optuženi sveštenik vrlo star ili nemoćan te preseljenje negdje gdje nema djece.

Nadbiskup Tomasi otkrio je i kako su od 2004. godine zabilježili više od 3.400 slučajeva zlostavljanja, a samo u 2013. godini dokazali su 401 zlostavljanje djece od sveštenika.

Tomasi je utvrdio i kako se ne smiju vraćati u prošlost te na neke komentare da seljenjem sveštenika oni zapravo izbjegavaju i istragu i kaznu, kazao je kako se to praktikovalo puno godina ranije.

Dodao je i kako je Crkva potrošila 260 miliona dolara u posljednjih desetak godina na provjere prošlosti sveštenika. Od 1950. godine Crkva je isplatila oko 2,5 milijarde dolara žrtvama, a oko 125 miliona je dala za terapije i druge troškove vezane za istrage i sudske postupke.

Podsjetimo, u januaru je UN-ov odbor za prava djeteta optužio Vatikan da podržava nekažnjavanje među sveštenicima sklonim zlostavljanju. Predstavnici Vatikana takođe se protive da silovanje i zlostavljanje djece padne pod UN-ovu konvenciju o sprečavanju mučenja.

Što se tiče izvinjenja da nema nadležnost izvan Vatikana UN-ovi stručnjaci napominju da se radi o načinu izbjegavanja kritike pretjerano legalističkim argumentima.

Očekuje se da će 23. maja Odbor dati svoje mišljenje.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

07.05.2014 12:02

I jos oni nama drze predavanja a sačuvaj Bože sta su radili i sta rade djeci manijaci jedni

ODGOVORITE