Ватикан открио застрашујуће податке о свештеницима силоватељима

Представник Цркве у Женеви је пред Уједињеним нацијама открио како је Ватикан у посљедњих десет година разријешио чак 848 свештеника због сексуалног злостављања дјеце, док их је 2.572 само санкционисао.

Свијет 07.05.2014 | 11:41
Ватикан открио застрашујуће податке о свештеницима силоватељима

Како наводе стране агенције позивајући се на објашњење надбискупа Силвана Томасија, санкционисана је казна доживотна покора, молитва или нека друга мања казна која се често користи када је оптужени свештеник врло стар или немоћан те пресељење негдје гдје нема дјеце.

Надбискуп Томаси открио је и како су од 2004. године забиљежили више од 3.400 случајева злостављања, а само у 2013. години доказали су 401 злостављање дјеце од свештеника.

Томаси је утврдио и како се не смију враћати у прошлост те на неке коментаре да сељењем свештеника они заправо избјегавају и истрагу и казну, казао је како се то практиковало пуно година раније.

Додао је и како је Црква потрошила 260 милиона долара у посљедњих десетак година на провјере прошлости свештеника. Од 1950. године Црква је исплатила око 2,5 милијарде долара жртвама, а око 125 милиона је дала за терапије и друге трошкове везане за истраге и судске поступке.

Подсјетимо, у јануару је УН-ов одбор за права дјетета оптужио Ватикан да подржава некажњавање међу свештеницима склоним злостављању. Представници Ватикана такође се противе да силовање и злостављање дјеце падне под УН-ову конвенцију о спречавању мучења.

Што се тиче извињења да нема надлежност изван Ватикана УН-ови стручњаци напомињу да се ради о начину избјегавања критике претјерано легалистичким аргументима.

Очекује се да ће 23. маја Одбор дати своје мишљење.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

07.05.2014 12:02

И јос они нама дрзе предавања а сачувај Боже ста су радили и ста раде дјеци манијаци једни

ОДГОВОРИТЕ