Finale Kupa BiH: Čelik - Sarajevo

Večeras se igra prva utakmica finala Kupa BiH na Bilinom polju u kojem se sastaju zenički Čelik i ekipa Sarajeva.

Fudbal 07.05.2014 | 10:20
Finale Kupa BiH: Čelik - Sarajevo

Čelik i Sarajevo osvajanjem trofeja žele spasiti sezonu.

Igrači Čelika nakon 17 godina žele ponovo obradovati navijače jednim trofejom, koji bi im nakon sedam godina donijelo i plasman u Evropu, dok Sarajevo sa novom Upravom i ambicioznim Vinsentom Tanom nakon "suše" od sedam godina bez trofeja želi obradovati svoje vjerne navijače.

Čelik i Sarajevo ove sezone su odigrali dva susreta u okviru Premijer lige, na Koševu je u prvom dijelu sezone bilo 3:0, dok je u Zenici na otvaranju proljećnog dijela prvenstva Čelik slavio 1:0 i na taj način postao jedina ekipa koja je u drugom dijelu sezone nanijela poraz ekipi s Koševa.

Zeničani su trofej namijenjen pobjedniku Kupa osvajali dva puta i to davne 1995 i 1996. godine, a oba puta su u finalu bili bolji od tuzlanske Slobode. Sarajevo je s druge strane mnogo uspješnije u ovom takmičenju jer na svom kontu imaju četiri titule i to: 1997. 1998, 2002 i 2005. godine.

Kada su u pitanju ekipe Čelika i Sarajeva interesantno je da će u konkurenciji za ekipu Čelika biti kapiten Emir Jusić, štoper Mehmedalija Čović i rezervni golman Salih Hinović, a na klupi trener golmana Nijaz Hrustanović i fiziotarapeut Albin Mašić, koji su bili dio ekipe koja je 2011. godine u finalu poražena u dvomeču protiv Željezničara.

U ekipi Sarajeva će nastupiti Dario Purić, koji je nosio crno-crveni dres u tom finalu Kupa, dok je na klupi Zeničana sjedio Abdulah Ibraković sada sportski direktor Sarajeva.

Zanimljivo se prisjetiti ekipe Čelika koja je igrala finale 2011. godine a koju su sačinjavali: Luka Bilobrk, Emir Jusić, Mehmedalija Čović, Semjon Milošević, Zoran Brković, Elmir Kuduzović, Aldin Šišić, Aladin Isaković, Kenan Horić, Haris Duljević, Eldar Hasanović, Vedin Musić, Dario Purić, Adin Džafić, Eldin Adilović, Emir Hadžić...

U odnosu na ekipu s kojom trenutno raspolaže trener Nizah Hukić nema sumnje da je trenutna garnitura igrača koja su u Čeliku napravila veliki uspjeh, a ukoliko osvoje Kup biće to svojevrstan podvig jedne ekipe koja je najjeftnija od svih ekipa iz vrha lige, ali i ekipa koju krasi zajedništvo i velika borba na terenu.

Niko ne sumnja da nas večeras očekuje jedan veliki spektakl, a nadamo se da će kao što to obično bude na Bilinom polju pobijediti fudbal, te da ćemo nakon utakmice mnogo pričati o sjajnoj igri i atmosferi na tribinama, a manje o sudijama ili nekim drugim stvarima.

Komentari / 0

Ostavite komentar