Podignuta optužnica protiv Drage Nedića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH Drage Nedića, koja ga tereti za zloupotrebu položaja u vezi sa javnom nabavkom u iznosu većem od 400.000 KM.

Republika Srpska 05.05.2014 | 18:59
Podignuta optužnica protiv Drage Nedića


Nedić se tereti da je kao ovlaštena osoba u instituciji BiH u decembru 2009.godine počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja. Prema optužnici, Nedić je postupao suprotno zakonskoj regulativi koja reguliše procese trošenja javnih sredstava putem javnih nabavki, iako je od podređenih službenika bio upozoravan da njegovi postupci nisu u skladu sa zakonskom procedurom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Javna nabavka informatičke i kompjuterske opreme potrebne za rad Kancelarije za veterinarstvo BiH vrijednosti od oko 408.000 KM realizovana je ignorisanjem primjene otvorenog postupka sa odgovarajućim tenderom.

Na taj način, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, ograničena je mogućnost učešća i drugim zainteresovanim učesnicima u navedenom postupku, dok je preduzeću "SK trejding" Sarajevo omogućeno pribavljanje imovinske koristi od oko 96.000 KM.

Optužnica je zajedno sa obimnim dokaznim materijalom proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Iz
Tužilaštva BiH navode da zajedno sa policijskim i agencijama za provođenje zakona u BiH nastavljaju borbu protiv koruptivnih krivičnih djela, kojima se nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vožd

05.05.2014 15:49

Jednostavno pitanje je koliko se dotični gospodin ugradio i koliki iznos je morao dati partiji koja ga je postavila na tu poziciju..

ODGOVORITE