File: Realno članstvo Srbije u EU

Komesar za proširenje EU Štefan File rekao je danas u Beogradu da je Srbija ostvarila impresivan napredak u evrointegracijama i izrazio uvjerenje da ova zemlja može uskoro ispuniti uslove za članstvo u EU.

Srbija 05.05.2014 | 11:38
File: Realno članstvo Srbije u EU

File je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem rekao da su pred Srbijom u narednim mjesecima tri prioriteta koja treba da ispuni.

To su, kako je naveo, privredne reforme, vladavina prava uključujući i borbu protiv korupcije i reformu državne uprave, a treći uslov je opredjeljenje za normalizaciju odnosa sa Prištinom i regionalna saradnja.

File je najavio da će EU povećati podršku Sriji u narednoj fazi tehničkom i stručnom pomoći u usklađivanju zakonodavstva Srbije sa evropskim.

"Godine 2004. evropske integracije Srbije izgledale su kao veoma daleka budućnost. Danas očigledno izgleda kao izvjesnost i uvjeren sam da Srbija ima sposobnosti da tu mogućnost učini stvarnošću veoma uskoro", rekao je File.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da ne očekuje da EU na bilo koji način zaustavi ono što je Srbije postigla do sada i istakao posvećenost Beograda integracijama u EU.

Komentari / 0

Ostavite komentar