Nikoliću uručen orden vladike Nikolaja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas orden svetog vladike Nikolaja za trud i brigu za Srbiju i srpski narod i neumoran rad na unapređenju odnosa između države i Srpske pravoslavne crkve, a orden mu je uručio episkop valjevski Milutin u manastiru Lelić.

Srbija 03.05.2014 | 12:00
Nikoliću uručen orden vladike Nikolaja

Nikolić je u manastiru Lelić pristvovao liturgiji povodom slave svetog Nikolaja Žičkog čije se mošti nalaze u tom manastiru, a orden je primio i u čast prve zvanične posete eparhiji valjevskoj.

Episkop valjevski Milutin rekao je da danas ima veliku čast, radost i prijatnu dužnost da predsedniku države poželi dobrodošlicu i prijatan boravak u eparhiji Valjevskoj i zapadnoj Srbiji i u zadužbini vladike Nikolaja.

On je rekao da je predsedniku Srbije uručeno najviše odlikovanje eparhije valjevske i poručio predsedniku da mudro upravlja Srbijom i da je sačuva u celini.

"Časno ga nosite gospodine predsedniče, a molimo se svetom vladiki Nikolaju da Vam na Vašem, nimalo lakom putu, pomogne na svakom dobru i za svako dobro zemlje Srbije", rekao je episkop valjevski.

On je naglasio da je velika čast što je Nikolić posetio manastir i sa sveštenstvom i građanstvom učestvobvao u molitvi.

"To je dobar znak za srpsku zemlju, jer bez boga i vere ništa ne može", rekao je episkop Milutin.

Liturgiji su prisustvovali brojni građani, a tokom liturgije predsednik Srbije pročitao i "simvol vere" i "oče naš".

Predsenik je sa episkopom valjevskim i sveštenstvom lomio slavski kolač.

Vladika žički Nikolaj, koji važi za jednog od najvećih duhovnika SPC, rođen je 1880. godine u Leliću, a umro 1956. godine u SAD. Kanonizovan je 2003. godine.

Predsednik Nikolić obićiće i masnastir Chelije, u kojem se nalaze mošti svetog Justina Popovića.

Komentari / 0

Ostavite komentar