Sankcije u slučaju ometanja izbora

Predsjednik SAD Barak Obama i njemački kancelar Angela Merkel saopštili su danas da će SAD i EU biti spremne da uvedu široke selektivne sankcije Rusiji u slučaju ometanja predsjedničkih izbora u Ukrajini, prenijela je stanica "Rusija danas".

Svijet 02.05.2014 | 20:02
Sankcije u slučaju ometanja izbora

Obama je rekao da će sankcije protiv Moskve po sektorima biti "neizbježne", ako Rusija bude ometala predsjedničke izbore zakazane za 25. maj.

Obama i Merkel su poslije sastanka u Bijeloj kući rekli novinarima da više podržavaju diplomatsko rješenje krize u Ukrajini, ali da bi uskoro mogle biti objavljene pomenute mjere.

Američki predsjednik rekao je da bi takve sankcije "nanijele dodatni udarac ruskom privrednom rastu i ekonomiji" i dodao da se njegova administracija nada da uvođenje dodatnih sankcija neće biti potrebno.

"Postoji obiman spektar pristupa, ne samo u energetskom sektoru, nego i u oblasti naoružanja, finansija, kreditnih linija za trgovinu. Sve to vrši značajan uticaj na Rusiju", rekao je Obama.

Merkelova je rekla da su šefovi vlada i država zemalja EU spremni da se sastanu i razgovaraju o Ukrajini kada god to bude potrebno, navodi se u Rojtersovom izvještaju.

"Postoje brojne mogućnosti koje se spremaju u EU. Preći ćemo u treću fazu sankcija. Naglašavam da to nije nužno ono što želimo", rekla je Merkelova.

Obama i Merkel saopštili su da su odlučni da dovrše rad na trgovinskom sporazumu SAD i EU.

"To je veoma važno pitanje. Za nas je veoma važno da brzo zaključimo pregovore", rekla je Merkelova.


Komentari / 0

Ostavite komentar