Санкције у случају ометања избора

Предсједник САД Барак Обама и њемачки канцелар Ангела Меркел саопштили су данас да ће САД и ЕУ бити спремне да уведу широке селективне санкције Русији у случају ометања предсједничких избора у Украјини, пренијела је станица "Русија данас".

Свијет 02.05.2014 | 20:02
Санкције у случају ометања избора

Обама је рекао да ће санкције против Москве по секторима бити "неизбјежне", ако Русија буде ометала предсједничке изборе заказане за 25. мај.

Обама и Меркел су послије састанка у Бијелој кући рекли новинарима да више подржавају дипломатско рјешење кризе у Украјини, али да би ускоро могле бити објављене поменуте мјере.

Амерички предсједник рекао је да би такве санкције "нанијеле додатни ударац руском привредном расту и економији" и додао да се његова администрација нада да увођење додатних санкција неће бити потребно.

"Постоји обиман спектар приступа, не само у енергетском сектору, него и у области наоружања, финансија, кредитних линија за трговину. Све то врши значајан утицај на Русију", рекао је Обама.

Меркелова је рекла да су шефови влада и држава земаља ЕУ спремни да се састану и разговарају о Украјини када год то буде потребно, наводи се у Ројтерсовом извјештају.

"Постоје бројне могућности које се спремају у ЕУ. Прећи ћемо у трећу фазу санкција. Наглашавам да то није нужно оно што желимо", рекла је Меркелова.

Обама и Меркел саопштили су да су одлучни да доврше рад на трговинском споразуму САД и ЕУ.

"То је веома важно питање. За нас је веома важно да брзо закључимо преговоре", рекла је Меркелова.


Коментари / 0

Оставите коментар