Iznošenje odbrane generala Mladića 19. maja

Iznošenje odbrane nekadašnjeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka
Mladića pred Haškim tribunalom počeće 19. maja, saopšteno je danas iz Suda u Hagu.

Republika Srpska 02.05.2014 | 09:03
Iznošenje odbrane generala Mladića 19. maja

Početak dokaznog postupka odbrane prethodno je bio zakazan za 13. maj, a raspravno vijeće odobrilo je odgađanje od šest dana nakon što su branioci generala Mladića zatražili odgađanje od tri sedmice zbog tehničkih poteškoća.

Kao razlog, odbrana je navela da zbog problema u sudskom kompjuterskom sistemu nije mogla da na vrijeme pripremi i objelodani sve dokumente koje će upotrijebiti u svom dokaznom postupku, prenose
beogradski mediji.

U zahtjevu je precizirano da su ti problemi nastali usljed prelaska kompjuterske mreže Tribunala sa operativnog sistema "vindouz iks-pe" na "vindouz 7".

Sekretarijat i tehnička služba suda negirali su da su tehnički problemi bili takve prirode da bi mogli omesti pripremu odbrane.

Tribunal je 15. aprila odbio Mladićev zahtjev da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi za genocid nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Tužioci su pred sudije izveli 164 svjedoka, a još toliko svjedočenja uveli su u spis u pisanom obliku.

Mladićeva odbrana najavila je da će u svom dokaznom postupku izvesti približno isti broj svjedoka i da će joj za to biti potrebno otprilike isto vremena koliko je utrošilo tužilaštvo.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

gledano sa strane

02.05.2014 05:40

Republika Srpska - Vlada i ostali trebaju maksimalno pomoći Mladićevoj odbran, posebno za slučajeve kao što su: Srebrenica, Markale 1 i 2, Tuzlanska kolona i dr. Mislim da do sada nisu.

ODGOVORITE
Name

budala

02.05.2014 05:48

Zao mi ovog covjeka.

ODGOVORITE