Kraj istrage o zločinima OVK do sredine jula

Istraga o zločinima OVK od 1998. do 2000, koju vodi međunarodni tužilac Klint Vilijamson, trebalo bi da bude gotova do polovine jula, a prve optužnice mogle bi da budu podignute početkom naredne godine, pišu prištinski mediji.

Srbija 29.04.2014 | 07:20
Kraj istrage o zločinima OVK do sredine jula

Prenose da će detalji optužbi biti poznati pošto budu podignute u Specijalnom sudu, koji bi trebalo da bude spreman za rad početkom 2015. godine, javlja Beta.

Prema istim izvorima, Specijalni sud počeće da radi kada budu završene sve neophodne procedure.

Kako navodi list, potrebno je da se izmeni Ustav, da zemlje u kojima će biti smešten sud ratifikuju sporazum, da se izdvoje sredstva za rad suda i da se imenuju zaposleni.
Diplomate ocenjuju da je za završetak tih poslova potrebno nekoliko meseci, tako da je nemoguće da sud počne da radi pre početka 2015. godine.

Prema ranijim napisima lista Ekspres, u dosijeu Klinta Vilijamsona nalaze se imena 120 rukovodilaca OVK, za koje se očekuje da budu optuženi za nestanak 320 Srba u regiji Orahovca, Drenice i Metohije.

Ekspres navodi da su većina imena iz dosijea poznati ratni rukovodioci OVK iz regije Drenice i Metohije, ali da su tu i imena ljudi koji su uglavnom delovali u severnom delu Albanije, na granici sa Kosovom.

Vilijamsonov tim već skoro četiri godine istražuje navode iz Martijevog izveštaja u kome su opisani zločini pripadnika bivše OVK nad Srbima, Romima i "nelojalnim" Albancima nakon povlačenja srpske vojske i policije sa Kosova 1999. godine.

Najviše pažnje u tom izveštaju izazvali su navodi o vađenju organa kidnapovanim civilima u takozvanoj "žutoj kući" u centralnoj Albaniji, nakon čega su ti organi prodavani na ilegalnom tržištu.

Komentari / 0

Ostavite komentar