Крај истраге о злочинима ОВК до средине јула

Истрага о злочинима ОВК од 1998. до 2000, коју води међународни тужилац Клинт Вилијамсон, требало би да буде готова до половине јула, а прве оптужнице могле би да буду подигнуте почетком наредне године, пишу приштински медији.

Србија 29.04.2014 | 07:20
Крај истраге о злочинима ОВК до средине јула

Преносе да ће детаљи оптужби бити познати пошто буду подигнуте у Специјалном суду, који би требало да буде спреман за рад почетком 2015. године, јавља Бета.

Према истим изворима, Специјални суд почеће да ради када буду завршене све неопходне процедуре.

Како наводи лист, потребно је да се измени Устав, да земље у којима ће бити смештен суд ратификују споразум, да се издвоје средства за рад суда и да се именују запослени.
Дипломате оцењују да је за завршетак тих послова потребно неколико месеци, тако да је немогуће да суд почне да ради пре почетка 2015. године.

Према ранијим написима листа Експрес, у досијеу Клинта Вилијамсона налазе се имена 120 руководилаца ОВК, за које се очекује да буду оптужени за нестанак 320 Срба у регији Ораховца, Дренице и Метохије.

Експрес наводи да су већина имена из досијеа познати ратни руководиоци ОВК из регије Дренице и Метохије, али да су ту и имена људи који су углавном деловали у северном делу Албаније, на граници са Косовом.

Вилијамсонов тим већ скоро четири године истражује наводе из Мартијевог извештаја у коме су описани злочини припадника бивше ОВК над Србима, Ромима и "нелојалним" Албанцима након повлачења српске војске и полиције са Косова 1999. године.

Највише пажње у том извештају изазвали су наводи о вађењу органа киднапованим цивилима у такозваној "жутој кући" у централној Албанији, након чега су ти органи продавани на илегалном тржишту.

Коментари / 0

Оставите коментар