Srbija dobila novu Vladu

Srbija je dobila novu vladu na čijem je čelu Aleksandar Vučić, a za nju je glasalo 198 poslanika Narodne skupštine. Od 250 u sali je prisutno bilo 228 poslanika, od kojih je za izbor vlade glasalo 198, protiv 23, uzdržanih šest, a jedan nije hteo da glasa.

Srbija 28.04.2014 | 08:40
Srbija dobila novu Vladu

Članovi kabineta premijera Vučića su:

Lazar Krstić, ministar za finansije,
Dušan Vujović, ministar privrede,
Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i i životne sredine,
Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture,
Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva
Rasim Ljajić, potpredsednik i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma
Nikola Selaković, ministar pravde,
Kori Udovički, potpredsednica i ministarka državne uprave i lokalne samouprave,
Vanja Udovičić, ministar za sport i omladinu,
Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova,
Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova,
Bratislav Gašić, ministar odbrane,
Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja,
Zlatibor Lončar, ministar zrdavlja
Aleksandar Vulin, ministar rada, zapošljavanja i borackih i socijalnih pitanja,
Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja,
Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za EU,
i Velimir Ilić, takođe ministar bez portfelja, zadužen za vanredne situacije.

Novi premijer i ministri položili su u nedelju zakletvu u Skupštini Srbije čime je počeo njihov mandat. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je delu sednice na kojem su saopšteni rezulatati glasanja i članovi Vlade položili zakletvu. Polaganju zakletve prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, patrijarh srpski Irinej i drugi crkveni velikodostojnici.

Zakletva glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".
Nakon zakletve sednica je okončana izvođenjem državne himne "Bože
pravde".

U međuvremenu, ispred parlamenta se okupilo oko 10.000 pristalica SNS koji su čekali obraćanje novoizabranog premijera.
U trosatnom ekspozeu, premijer Vučić je precizirao da su tri najvažnija zadatka njegovog kabineta reforma ekonomije koja podrazumeva i donošenje paketa reformskih zakona, razvoj privatnog sektora i konsolidacija budžeta smanjenjem troškova.

Parlamentarci su prethodno javnom prozivkom glasali i za premijera i članove nove vlade kao i njen program koji je danas u ekspozeu izneo mandatar Vučić.

Ranije u toku dana, Vučić je u zgradu parlamenta ušao oko 9.30, iako je sednica bila zakazana tek za 11 sati, a ubrzo za njim došli su i članovi njegovog kabineta, zaključno sa kandidatom za prvog potpredsednika vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Za govornicom u Skupštini mandatar za sastav srpske vlade je poručio u obraćanju poslanicima da želi rezultat za Srbiju te da je vreme da od Srbije prestanemo samo da tražimo i uzimamo, nego da joj damo sve što možemo.

"Danas sam ovde znajući da od svake rečenice zavise životi naše dece i svakog građanina i tresem se kao prut jer odgovornost koju osećam ne mogu da poredim ni sa čim" - rekao je Vučić na početku obraćanja.

Brojne novinarske ekipe užurbano su zauzele mesta u prostorijama određenim za njihov rad, a, iako je uobičajeno da ministri i poslanici u toku sednice daju izjave u centralnom skupštinskom holu, to ovog puta neće biti moguće, jer je protokolom predviđeno da novinari svoj posao mogu da rade u novinarskoj sobi i maloj sali Doma Narodne skupštine, u kojoj se uglavnom održavaju javna slušanja i sednice pojedinih odbora.

Konstituisanje nove srpske vlade pratilo je oko 30 novinarskih ekipa, kao i brojni novinari koji su stalno akreditovani kao skupštinski izveštači.

Jedinica Garde Vojske Srbije je bila postavljena na stepeništu zgrade, a u kabinetima se raspevava hor “Obilić” koji će, kad Srbija dobije novu vladu, otpevati himnu “Bože pravde”.

U skupštinskoj zgradi bili su i predstavnici diplomatskog kora, između ostalih ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi i šef Delagacije EU u Srbiji Majkl Devenport, kao i predstavnici verskih zajednica, a u parlament je došao i direktor policije Milorad Veljović.

Prisutna je bila i guverneka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. U Skupštini je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Svečanu atmosferu upotpunio je i Beogradski maraton koji je startovao kod skupštine.

Parlamentarci su u subodu usvojili Zakon o ministarstvima i Izmene Zakona o vladi, što je bio preduslov za izbor vlade. Novi zakon o ministarstvima predlaže da nova vlada ima 16 ministarstava - dva manje nego prethodna, kao i ukidanje pet kancelarija i dve uprave.

Prema zakonu o vladi, vladu čini predsednik, jedan ili više potpredsednika i resorni ministri, a ona može imati i ministre bez portfelja.

Zakon propisuje i da broj potpredsednika vlade i ministara bez portfelja određuje skupština pri svakom izboru vlade na predlog mandatara.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

bosna

27.04.2014 13:56

Ako je cilj EU,zasto Rumuni i Bugari dolaze kod nas i rade?

ODGOVORITE
Name

Milojko

27.04.2014 14:25

Zato što mi nečemo da radimo za tu dnevnicu. Zato dolaze Rumuni i Bugari.

ODGOVORITE
Name

axxe

27.04.2014 16:25

Jaka Srbija – stabilna Srpska.... Ma hajde ko vjeruje u to, To vam dodje kao Njemacka stabila onda je i Republika Srpska stabilna. Djecija prica..

ODGOVORITE
Name

perun

27.04.2014 17:27

Ovaj kopira Dodika. Prvi mu posao prodaja telekoma.

ODGOVORITE
Name

Đuka

27.04.2014 17:46

Alo ti kako se nazivaš "axxe"... pa Njemačka nije srpska zemlja, tamo na 80 miliona stanovnika živi svega 500 hiljada Srba!!! A Srbija i Srpska su obe SRPSKE ZEMLJE, jedino što je Srbija međunarodno poznata a Srpska JOŠ nije.... e zato se kaže, jaka Srbija, jaka i Srpska.... Jel ti sada jasno!!!???

ODGOVORITE
Name

axxe

27.04.2014 18:23

Đuka Nije mi jasno niti ce ikad biti. Mozemo mi sebe lagati koliko hocemo i *zivjeti u lazi*. Zabole Srbiju za Srpsku zar zaista mislis da ce ona sama sebe ugroziti radi nas?? i rizikovati vec put koji je tesko stvarala. Nece sigurno.

ODGOVORITE
Name

kirk

27.04.2014 19:30

Samo naprijed Vucicu, ti si poslednja nada za srpski narod. Nemoj nas i ti izdati. Srecno!!!

ODGOVORITE
Name

NOTA-r

28.04.2014 09:22

Nema Srece cim su crveni u vladi , steta imali smo nadu u bolje sutra!!!

ODGOVORITE