Србија добила нову Владу

Србија је добила нову владу на чијем је челу Александар Вучић, а за њу је гласало 198 посланика Народне скупштине. Од 250 у сали је присутно било 228 посланика, од којих је за избор владе гласало 198, против 23, уздржаних шест, а један није хтео да гласа.

Србија 28.04.2014 | 08:40
Србија добила нову Владу

Чланови кабинета премијера Вучића су:

Лазар Крстић, министар за финансије,
Душан Вујовић, министар привреде,
Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и и žивотне средине,
Зорана Михајловић, потпредседница владе и министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре,
Александар Антић, министар енергетике и рударства
Расим Љајић, потпредседник и министар трговине, телекомуникација и туризма
Никола Селаковић, министар правде,
Кори Удовички, потпредседница и министарка државне управе и локалне самоуправе,
Вања Удовичић, министар за спорт и омладину,
Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова,
Ивица Дачић, први потпредседник владе и министар спољних послова,
Братислав Гашић, министар одбране,
Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолоског развоја,
Златибор Лончар, министар зрдавља
Александар Вулин, министар рада, запошљавања и борацких и социјалних питања,
Иван Тасовац, министар културе и информисања,
Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за ЕУ,
и Велимир Илић, такође министар без портфеља, задужен за ванредне ситуације.

Нови премијер и министри положили су у недељу заклетву у Скупштини Србије чиме је почео њихов мандат. Председник Србије Томислав Николић присуствовао је делу седнице на којем су саопштени резулатати гласања и чланови Владе положили заклетву. Полагању заклетве присуствовали су и представници дипломатског кора, патријарх српски Иринеј и други црквени великодостојници.

Заклетва гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".
Након заклетве седница је окончана извођењем државне химне "Боже
правде".

У међувремену, испред парламента се окупило око 10.000 присталица СНС који су чекали обраћање новоизабраног премијера.
У тросатном експозеу, премијер Вучић је прецизирао да су три најважнија задатка његовог кабинета реформа економије која подразумева и доношење пакета реформских закона, развој приватног сектора и консолидација буџета смањењем трошкова.

Парламентарци су претходно јавном прозивком гласали и за премијера и чланове нове владе као и њен програм који је данас у експозеу изнео мандатар Вучић.

Раније у току дана, Вучић је у зграду парламента ушао око 9.30, иако је седница била заказана тек за 11 сати, а убрзо за њим дошли су и чланови његовог кабинета, закључно са кандидатом за првог потпредседника владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

За говорницом у Скупштини мандатар за састав српске владе је поручио у обраћању посланицима да жели резултат за Србију те да је време да од Србије престанемо само да тражимо и узимамо, него да јој дамо све што можемо.

"Данас сам овде знајући да од сваке реченице зависе животи наше деце и сваког грађанина и тресем се као прут јер одговорност коју осећам не могу да поредим ни са чим" - рекао је Вучић на почетку обраћања.

Бројне новинарске екипе ужурбано су заузеле места у просторијама одређеним за њихов рад, а, иако је уобичајено да министри и посланици у току седнице дају изјаве у централном скупштинском холу, то овог пута неће бити могуће, јер је протоколом предвиђено да новинари свој посао могу да раде у новинарској соби и малој сали Дома Народне скупштине, у којој се углавном одржавају јавна слушања и седнице појединих одбора.

Конституисање нове српске владе пратило је око 30 новинарских екипа, као и бројни новинари који су стално акредитовани као скупштински извештачи.

Јединица Гарде Војске Србије је била постављена на степеништу зграде, а у кабинетима се распевава хор “Обилић” који ће, кад Србија добије нову владу, отпевати химну “Боже правде”.

У скупштинској згради били су и представници дипломатског кора, између осталих амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби и шеф Делагације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, као и представници верских заједница, а у парламент је дошао и директор полиције Милорад Вељовић.

Присутна је била и гувернека Народне банке Србије Јоргованка Табаковић. У Скупштини је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Свечану атмосферу употпунио је и Београдски маратон који је стартовао код скупштине.

Парламентарци су у субоду усвојили Закон о министарствима и Измене Закона о влади, што је био предуслов за избор владе. Нови закон о министарствима предлаже да нова влада има 16 министарстава - два мање него претходна, као и укидање пет канцеларија и две управе.

Према закону о влади, владу чини председник, један или више потпредседника и ресорни министри, а она може имати и министре без портфеља.

Закон прописује и да број потпредседника владе и министара без портфеља одређује скупштина при сваком избору владе на предлог мандатара.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

босна

27.04.2014 13:56

Ако је циљ ЕУ,засто Румуни и Бугари долазе код нас и раде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

27.04.2014 14:25

Зато што ми нечемо да радимо за ту дневницу. Зато долазе Румуни и Бугари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

27.04.2014 16:25

Јака Србија – стабилна Српска.... Ма хајде ко вјерује у то, То вам додје као Њемацка стабила онда је и Република Српска стабилна. Дјеција прица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

перун

27.04.2014 17:27

Овај копира Додика. Први му посао продаја телекома.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђука

27.04.2014 17:46

Ало ти како се називаш "аxxе"... па Њемачка није српска земља, тамо на 80 милиона становника живи свега 500 хиљада Срба!!! А Србија и Српска су обе СРПСКЕ ЗЕМЉЕ, једино што је Србија међународно позната а Српска ЈОШ није.... е зато се каже, јака Србија, јака и Српска.... Јел ти сада јасно!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

аxxе

27.04.2014 18:23

Ђука Није ми јасно нити це икад бити. Моземо ми себе лагати колико хоцемо и *зивјети у лази*. Заболе Србију за Српску зар заиста мислис да це она сама себе угрозити ради нас?? и ризиковати вец пут који је теско стварала. Неце сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кирк

27.04.2014 19:30

Само напријед Вуцицу, ти си последња нада за српски народ. Немој нас и ти издати. Срецно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОТА-р

28.04.2014 09:22

Нема Среце цим су црвени у влади , стета имали смо наду у боље сутра!!!

ОДГОВОРИТЕ