Zakon o zaštiti na radu – gorući problem

Zakon o zaštiti na radu Republike Srpske gorući je problem u Srpskoj, o čemu najbolje govori činjenica da je u prva dva mjeseca ove godine troje radnika poginulo na radnom mjestu, a u prošloj godini šest, dok ih je 70 od teških povreda ostalo invalidi, istakla je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Republika Srpska 25.04.2014 | 15:05
Zakon o zaštiti na radu – gorući problem

Mišićeva je, novinarima u Banjaluci u pauzi okruglog stola koji je organizovan povodom obilježavanja 28. aprila - Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu, naglasila da postoji veliki problem u dosljednoj primjeni Zakona o zaštiti na radu, što za posljedicu ima ljudske života.

"Potrebna je bolja zaštita života i zdravlja radnika na radnom mjestu u Srpskoj, pogovo u oblasti prerade drveta, građevinarstva, elektroindustrije, rudarstva, gdje se i najčešće dešavaju povrede sa smrtnim ishodom ili koje za posljedicu imaju trajnu invalidnost", rekla je Mišićeva.

Ona je navela da je istraživanje Saveza pokazalo da polovina od anketiranih 670 preduzeća, institucija i ustanova nema donesen ključni akt o procjeni rizika. Mišićeva je dodala da je slaba tačka svih zakona u Republici Srpskoj funkcionisanje kontrolnih organa i neprovođenje kaznenih mjera.

Viši specijalista za radnička pitanja u Međunarodnoj organizaciji rada Ovidije Žurka ocijenio je da Republika Srpska i BiH imaju dobro zakonodavstvo koje se odnosi na zaštitu na radu, kao i da se mora raditi na boljoj primjeni.

Glavni republički inspektor rada Čedo Risović smatra da bi inspekcija rada trebala više raditi na preventivnim pregledima.

"Inspekcija je prošle godine izdala oko hiljadu prekršajnih naloga u vrijednosti preko 1.200.000 KM", naveo je Risović. Predstavnik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić smatra da Srpska ima solidno uređenu legislativu, ali i probleme u primjeni podzakonskih propisa.

Komentari / 0

Ostavite komentar